Brnabić: 12 godina robije za prenošenje virusa

Od juče je u Srbiji počeo trend ubrzavanja rasta broja zaraženih koronavirusom, i naredni dani su veoma važni, poručila je premijerka Ana Brnabić. Ona je navela da je šest osoba na respiratorima.

Za one od povratnika koji prekše meru samoizolacije Vlada Srbije je obezbedila tri objekta za smeštaj lica. Oni će, prema premijerkinim rečima, biti prebačeni u karantin.

Ako lice zarazi drugo lice, može mu se izreći kazna od 1 do 8 godine zatvora, ili od 2 do 12 godina ako zaraženo lice umre.

“Danas sam u 15 sati sazvala Krizni štab, svi naši stručnjaci, epidemiolozi se slažu da je od juče počeo trend ubrazavanja i da su naredni dani važni. Zbog toga mi je drago da smo uveli dodatne, oštrije mere da bismo sačuvali penzionere starije od 65 i 70 godina”, rekla je Brnabić na pres konferenciji.

Loading...

Kao zabrinjavajući podatak navedeno je da je u Srbiju proteklih dana došlo više od 65.000 građana iz inostranstva.

Brnabić je navela da se polako pune bolnice, ali da postoji 6.000 spremnih postelja, a biće spremno još 4.000. Oslobađa se i prostor za nove respiratore koji pristižu.

Na respiratorima su trenutno dva pacijenta u Užicu, jedan u Vranju i tri u Beogradu.

Navodi se da je 48 od ukupno 89 zaraženih hospitalizovano. U Kliničkom centru Srbije leči se 31 pacijent, a oslobađaju se kapaciteti bolnice “Dragiša Mišović” i Klinike za pulmologiju.

“Dani pred nama će biti veoma važni”, naglasila je Brnabić i dodala da je bitno da se svi koji imaju bilo kakvu sumnju ne kreću i ne šire zarazu.

Rekla je kako je danas 13. dan od kako je virus registrovan u Srbiji, sutra je tačno dve nedelje, te da se borba protiv korona virusa nastavlja, a da se nadležni pripremaju još adekvatnije i bolje za predstojeći period.

Precizirano je da je 48 od ukupno 89 zaraženih hospitalizovano.

Podeli
Updated: 18 марта, 2020 — 8:20 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.