Brnabić: Do 2026e godine plate 1.000 evra, a penzija 500 evra

Vlada Srbije za 2023. godinu ima ambiciozne planove, a kako kaže premijerka Srbije Ana Brnabić, prvi i najvažniji cilj biće pokušaj da se preokrene trend u natalitetu, dok će drugi prirotet ostati dalji rast životnog standarda građana.

Ana Brnabić u novogodišnjem intervjuu za Tanjug kaže da su planovi uglavnom slični onima koji su bili i ranije, a koje je postavio Aleksandar Vučić kao premijer 2014. godine jer, kako dodaje, sve vlade od tada do danas su vlade kontinuiteta.

„Na prvom mestu je dalji rast životnog standarda naših ljudi, kontinuirani rast plata i penzija“, kaže premijerka. Navodi da je posebno ponosna na to što je Srbija uspela da uprkos teškim vremenima koje su prouzrokovale pandemija koronavirusa 2020. i 2021. i rat na istoku Evrope 2022, da kao jedna od retkih zemalja na evropskom kontinentu ima održiv i kontinuirani rast plata i penzija, preneo je RTS.

„I to ostaje prioritet. Želimo da i u 2023. imamo i dalje rast plata i penzija, da idemo ka onome što smo postavili kao cilj, da do 2026. godine imamo prosečnu platu od 1.000 evra i prosečnu penziju od 500 evra“, kaže Brnabićeva.

Za 2023. godinu, prema premijerkinim rečima, prvi i najvažniji cilj je da pokušaju još više da preokrenu trend u natalitetu i da ulože ne samo više novca, već da se više i govori o tome, da se utroši više vremena i energije u pronatalitetnu politiku.

„Ta dva cilja su ono za šta se borimo, ta dva cilja će u budućnosti značiti jaču Srbiju“, istakla je ona.

Kada je reč o izazovima sa kojima će se Vlada Srbije suočavati u 2023. godine, osim nestabilnosti na Kosovu i Metohiji, premijerka kaže da će se preliti iz 2022. u ovu godinu, što znači da će samim tim što duže traju biti sve teži.

„Očekujem da se nastavi rat u Ukrajini, što će značiti dalje izazove u svakom smislu, pre svega energetskom i još težu zimu u 2023. godini za koju se mi već spremamo, za koju smo započeli pripreme, ali takođe velike izazove za našu ekonomiju zbog recesije u nekim evropskim ekonomijama za koje smo mi direktno vezani. Tako da će dalje slabljenje nekih evropskih ekonomija ili zemalja EU u tom ekonomskom smislu značiti mnogo izazova za nas“, navela je premijerka.

Podeli
Updated: јануар 2, 2023 — 12:39 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *