BRNABIĆ: Dogovorili smo se da promenimo ustav

Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo na sednici održanoj u petak, 16. aprila, odlučio je da pokrene proces promene Ustava, u delu koji se odnosi na izbor sudija.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je, sa nekoliko članova Vlade, prisustvovala sednici Odbora, izjavila je da je Vlada dobila odobrenje Venecijanske komisije za predložene amandmane za promenu Ustava i da je 3. decembra prošle godine usvojila inicijativu za promene u oblasti pravosuđa.

„Ovo je jedan od osnovnih zahteva u oblasti vladavine prava na putu evropskih integracija, ali mi to ne radimo samo zbog integracija već zato što verujemo u reforme i da građani i privreda mogu da se oslone na to da će pravda za sve biti ista i dostignuta u razumnom roku“, rekla je Brnabić na sednici Odbora.

Ona je dodala da je Vlada upućivanjem predloga Skupštini uradila svoj posao, nakon 18 meseci javne rasprave.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je promena Ustava i njegovo proglašenje jedan od najvažnijih postupaka koji je u nadležnosti parlamenta.

On je ukazao na procedure ustavnih promena, rekavši da je ovo tek početak.

Postupak promena Ustava

„Kad Odbor za ustavna pitanja utvrdi da je predlog podnet, onda se saziva posebna sednica Skupštine koja razmatra taj predlog. Nakon rasprave odlučuje se dvotrećinskom većinom i Skupština može da usvoji ili ne usvoji predlog, ne može da ga menja“, objasnio je Dačić.

On je naglasio da se detalji o izmenama u Skupštini razmatraju u sledećem koraku, a onda sledi i referendum, koji, kako je pojasnio, ako budu raspisani vanredni izbori, ne može biti organizovan istog dana kada i izbori.

Zašto se menja Ustav?

Vlada Srbije predložila je da se promeni Ustav u odeljcima Sudovi i Javno tužilaštvo, od 142. do 165. člana. Takođe, pobrojani su i članovi iz drugih delova Ustava koji zahtevaju promenu, jer su u vezi sa odeljkom koji reguliše pravosuđe.

U predlogu Vlade Srbije tada je dato obrazloženje zašto traže izmenu Ustava.

„Osnovni argument za promenu Ustava u delu pravosuđa jeste činjenica da važeći Ustav ostavlja preveliki prostor uticaju zakonodavne i izvršne vlasti na izbor nosilaca pravosudnih funkcija“, pisalo je u obrazloženju predloga Vlade Srbije.

Sudije, prema sadašnjem Ustavu, donetom 2006. godine, biraju poslanici u Skupštini Srbije na prvi trogodišnji, tzv. probni mandat, a onda ih stručno telo – Visoki savet sudstva – bira na stalni mandat.

Tužioce Skupštini predlaže Vlada, dok se zamenici tužilaca na prvi mandat (3 godine) biraju u parlamentu, nakon čega ih Državno veće tužilaca bira na stalni mandat.

Takvo rešenje je prilikom donošenja Ustava kritikovao deo stručne javnosti u Srbiji, ali i međunarodne institucije, poput Venecijanske komisije.

Venecijanska komisija predstavlja savetodavno telo Saveta Evrope (SE) i daje mišljenja u vezi sa ustavima i zakonima država članica SE. Mišljenja Venecijanske komisije formalno pravno nisu obavezujuća, ali se poštuju u državama članicama Saveta Evrope i Evropske unije.

Takođe, Evropska unija na osnovu ocena Venecijanske komisije, između ostalog, određuje napredak država kandidata u reformi pravosuđa tokom pregovora o članstvu.

Podeli
Updated: април 17, 2021 — 7:26 am

1 Comment

Add a Comment
  1. Iskreno rečeno, bez obzira – menjali Ustav? ili Ne? ja ne verujem niti tim „stručnjacim“ koji ga „menjaju“ niti onima koji ga „usvajaju“! Što se tiče – „pravne“ države? – Srbija je lopovska država! Ne znam koji pravni „stručnjaci“ učestvuju u tome (ovaj sadašnj što je – zove se „Koštuničin“ Ustav! DrK-adžija „pravnih nauka“ jeste neki DrKadžija – pravnih nauka ali i idiot, to se videlo u njegovom prdsedničkom mandatu! Onaj drugi SANU „Dr/Mr“ – isto „pravnih nauka“ Oliver Antić je prof. BU ali je – lopov i (svakako) – idiot, čim je bio „savetnik“ Tome majmuna Nikolića u njegovom – Tominom – „preCedničkom“ mandatu! Srbija je – lopovska a NE pravna i demokratska država kao države zapadno-evropske demokratske države!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *