Brnabić: Imaćemo prvi DIGITALNI AUTOPUT U SRBIJI do 2021 kod Jovanovčkog mosta dug 500 metara

Premijerka Ana Brnabić obišla je danas radove na izgradnji Moravskog koridora na delu Pojate-Kruševac, i najavila da će prve deonice na tom najsavremenijem auto-putu biti gotove već 2022. godine.

Premijerka Srbije, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i v.d. direktora Koridora Srbije Aleksandar Antić, obišli su kod Ćićevca radove na izgradnji mosta preko Jovanovačke reke i pruge, koji će biti dug skoro 500 metara.

Istakla je da je došla da proveri dinamiku radova na tom koridoru koji je jedan od najvažnijih u Srbiji, pošto će to biti prvi digitalni auto-put u našoj zemlji.

– U budžetu za 2021. imamo opredeljeno 330 milijardi dinara, što je 5,5 odsto BDP-a za kapitalne infrastrukturne projekte. Da bismo to postigli moramo da radimo svaki dan, i subotom i nedeljom – poručila je Ana Brnabić.

Most će imati 15 stubova

Dosad je pobijeno 50 šipova i ugrađene su četiri nasadne grede koje su baza mosta. Rok za završetak mosta je godinu dan, rekao je Tanjugu inženjer Ivan Jovanović, zadužen za mostove u konzorcijumu Behtel-Enka.

Kaže da radovi uglavnom teku prema planiranoj dinamici, kao i da u ponedeljak počinje izgradnja još tri mosta, jedan preko Južne i dva preko Zapadne Morave. U završnoj fazi je i izgradnja kampa za više od 1.500 radnika na 20 hektara kod Kruševca. Na izgradnji mosta je anagažovano oko 50 radnika dnevno, a na celoj deonici oko 500.

Moravski koridor, auto-puta od Pojata do Preljine, biće dug 112 kilometara i povezaće područje na kojem živi više od pola miliona ljudi. Povezaće tri okruga – Rasinski, Raški i Moravički, sa Koridorima 10 i 11.

Radovi su započeti na prvoj deonici, do Pojata do Kruševca, dugoj 28 kilometara. Moravski koridor povezaće sve veće gradove centralne Srbije između Pojata i Čačka – Kruševac, Kraljevo, Trstenik i Vrnjačku Banju.

Inteligentni transportni sistemi

Najsavremeniji auto-put biće izgrađen u centralnoj Srbiji, „na tri Morave“, a u okviru projekta biće regulisana rečna korita u dužini od 68 kilometara, postavljeni i telekomunikacioni uređaji i prvi put će biti primenjene nove tehnologije.

Izgradnja telekomunikacionog koridora duž auto-puta podrazumeva najsavremenije optičke i digitalne kablove, stanice za besplatan Wi-Fi internet, najmodernije upravljanje saobraćajem na auto-putu, tzv. inteligentne transportne sisteme i drugo.

Prvi digitalni auto-put u Srbiji biće do sada najširi auto-put u zemlji, odnosno od postojećih će biti širi za ukupno 1,6 metara. Komercijalni ugovor za izgradnju auto-puta od Pojata do Preljine potpisan je 5. decembra 2019. sa američko-turskom kompanijom Behtel Enka UK Limited, u vrednosti od 745 miliona evra.

Moravski koridor činice tri deonice: Pojate – Kruševac u dužini od 27,83 kilometara, Kruševac – Adrani u dužini od 53,88 kilometara i Adrani – Mrčajevci – Preljina, dužine 30,66 kilometara.

Auto-put se gradi za maksimalnu dozvoljenu brzinu od 130 kilometara na čas, a biće izgrađeno ukupno 11 petlji i 130 ostalih objekata, od čega 71 most, 23 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 31 propust.

izvor: Digitalni telegraf

Podeli
Updated: децембар 12, 2020 — 9:16 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *