Brnabić: Nikada nije bila proglašena pobeda nad Korona virusom

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da ni u jednom trenutku nisu namerno skrivani statistički podaci o epidemiji koronavirusa u Srbiji. Ona je za Radio televiziju Vojvodine rekla da su u najvećoj mogućoj meri, podaci koji se zvanično objavljuju “pravi podaci”. Ona je demantovala da su Vlada ili Krizni štab u bilo kom trenutku proglasili pobedu nad koronavirusom.


“Uzimali smo volontere da sede u bolnicama i sakupljaju podatke, ali nemamo sistem kao u državnoj upravi koji elektronski vuče podatke. Mi smo uveli kakav-takav sistem koji nikada do sada u Srbije nije postojao, uveli ga ad hok tokom najveće svetske krize u poslednjih 100 godina”, rekla je Ana Brnabić.

Ona je potvrdila da postoje podaci koji su namenjeni samo Vladi Srbije a ne javnosti, ali i dodala da ne zna o čemu govori redakcija BIRN-a koja je objavila podatke iz kako su naveli, informacionog sistema covid19, a koji pokazuju da je broj zaraženih i umrlih znatno veći od zvaničnog broja.


“Stalno mi stižu podaci koliko slobodnih respiratora imamo, ali to nije podatak za javnost jer nisu sve respiratore zauzeli pacijenti koji su kovid pozitivni”, kazala je premijerka.

Demantovala je da su podaci o broju testova ili respiratora poverljive informacije i navela da je trenutno u magacinima više od 500 respiratora, kao i da ni u jednom trenutku tokom borbe sa epidemijom, Srbija nije imala pun kapacitet zauzetosti respiratora.


“Svakog dana pričam koliko testova imamo na lageru, predsednik je nedavno pričao koliko tačno respiratora imamo. Na početku je to bila izuzetno osetljiva informacija jer smo znali da se sprema ogromna borba na svetskom tržištu za nabavku respiratora”, kazala je Brnabić.


Proslava u štabu SNS – greška


Priznala je da je proslava izborne pobede u sedištu SNS bila greška s obzirom na epidemiološku situaciju, ali i demantovala da su ona ili Krizni štab, u bilo kom trenutku proglasili pobedu nad virusom.


Upitana da li je vreme da se Srbija obrati za pomoć EU ili Kini s obzirom na epidemiološku situaciju, premijerka je rekla da situacija jeste kritična ali ne takva “da sa njom ne možemo da se nosimo”.

“Tamo gde su popunjeni kapaciteti, otvaramo privremene bolnice. Sva intencija je da brojevi počnu da se smanjuju”, rekla je premijerka ali i povezala povećanje broja zaraženih u Beogradu i Novom Sadu sa održavanjem protesta prošle nedelje.

Predizborni spot SNSa u kome se slavi pobeda i koji demantuje premijerku.

Podeli
Updated: јул 16, 2020 — 5:45 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *