Brnabić: Nisam obaveštena da Geox zatvara fabriku

Kolilko ovoj vlasti nije stalo do radnih mesta najbolje se vidi po tome što je Ana Brnabić pre samo četiri dana u Vranju izjavila da nema informaciju da Geox ide iz Vranja, a Vučić sinoć rekao da već dva meseca zna da Geox zatvara fabriku i otpušta sve radnike – navodi u saopštenju Dušan Nikezić, predsednik Resornog odbora za privredu i finansije SSPa.

– Da li su svesni da u jednom danu bez posla ostaje 1.200 radnika, što je 6% ukupno zaposlenih u Vranju, gradu u kome je prosečna plata već 17% niža od republičkog proseka?

Nažalost, odlazak Geoxa je očekivani rezultat desetogodišnje politike siromaštva, kojom subvencionišemo strane investitore, zainteresovane isključivo za jeftinu radnu snagu.

Svake godine preko 100 miliona evra dajemo strancima koji ne donose nove tehnologije, ne ulažu u Srbiju, ne poštuju naše zakone, zagađuju našu prirodu, a radnicima isplaćaju platu koja je manja od minimalne potrošačke korpe.

Umesto da štitimo prava naših radnika, 2014. smo izmenili Zakon o radu kako bi tim strancima omogućili da angažuju radnike na lizing, da ih teraju da rade u pelenama, vikendom i u smenama od po 12 sati.

Zato nam razvoj zemlje ne mogu i neće doneti Geox, i njima slični investitori.

Za bolji život ljudi u Srbiji potrebne su hiljade malih domaćih investicija koje koriste domaće resurse, domaće sirovine, repromaterijal i radnike, čime kapilarno pokreću i novi ciklus rasta.

Očigledno je da ova vlast nema ni para ni vremena za domaće investicije, pa će većina radnika Geox-a, kao i stotine hiljada njihovih kolega, posao morati da traži izvan Srbije – konstatuje se u saopštenju Nikezića.

Podeli
Updated: 29 јула, 2021 — 3:01 pm

2 Comments

Add a Comment
  1. Neobaveštena,“Ne Koštuniči se,nisi Koštunica, to je njegova fora.

  2. Vucic kaze da je znao pre dva meseca ova spdoba kaze da nije znala da ovi pljackasi odlaze, Vojsko , Policijo , Crkvo zasto cutite ili ste i vi u tom kolu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *