BURAZERSKA PRIVREDA: Vučićev kum vlasnik 10 hidroelektrana, država isplatila 41,6 miliona evra!

Među vlasnicima hidroelektrana u Srbiji su i bivši generalni sekretar Partizana Žarko Zečević i nekadašnji fudbaler tog kluba Stefan Babović, inače sin biznismena Milije Babovića.

Među vlasnicima malih hidroelektrana su brojne javne ličnosti i to ne samo iz poslovnih krugova, već i iz politike i sporta. Možda i najzanimljivije među tim imenima je ono Nikole Petrovića, kuma predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a inače bivšeg direktora Elektromreže Srbije i kadra Srpske napredne stranke. Prema podacima Bisnodea, poslovne baze podataka, Petrović je vlasnik kompanije Eko Vlasina, koja poseduje dve hidroelektrane. Prva je „Prodanča“ instalisane snage od 175 kilovata a druga je Đorđina snage 320 kilovata. Petrović je i direktor firme Eco Energo Group (EEG), u kojoj ima suvlasnički udeo od 41,75 odsto preko svoje firme Eko Vlasina. Prema medijskim izveštajima, od 2013. do 2016. na osnovu propisanih fid-in tarifa kompanijama koje su povezane sa Petrovićem isplaćeno je više od 7,2 miliona evra.

U vlasništvu EEG se nalaze hidroelektrane Tegošnica instalisane snage 640 kilovati, Livađe 450 kilovati, Gornje Gare 1.993 kilovata, Gornje Gare 2.993 kilovata, Donje Gare 1.990 kilovata, Donje Gare 2.990 kilovata i Donje Gare 3.500 kilovata. Partner Petroviću u EEG-u je Dragan Klisura, koji je i suvlasnik male hidroelektrane „Jabukovik“ snage 1.885 kilovata. Petrović i u toj hidroelektrani ima udeo od 24,35 odsto. Drugi partner je Nenad Kovač, vlasnik Tehnomanije i Rominga, koji ima 45 odsto vlasništva u EEG-u. Petrović, Kovač i Klisura često zajednički nastupaju u raznim firmama.

Loading...

Veoma zanimljiva je i kompanija Power Gen d.o.o. Reč je naime o beogradskoj firmi čija je neto dobit u prošloj godini iznosila 201.625 evra, a ukupni prihodi 375.648 evra. Zapošljava pet radnika.

Ti podaci javnosti sasvim sigurno ne bi bili zanimljivi da od šest suvlasnika te kompanije njih dvojica nisu iz sveta domaćeg fudbala. Među vlasnicima kompanije naime nalaze se i niko drugi do nekadašnji generalni sekretar Fudbalskog kluba Partizan Žarko Zečević, za koga i danas upućeni tvrde da je „alfa i omega“ u tom kolektivu kao i nekadašnji kapiten „crno-belih“ Stefan Babović.

U vlasništvu Power Gena nalazi se hidroelektrana „Vrgudinac“ 1.520 kilovata snage. Inače, Zečević i Babović su suvlasnici i (ima ih ukupno sedam) male hidroelektrane „Čiflik“ snage 1.380 kilovata.

Direktor kompanije Energo Ras d.o.o. (a do 17. maja 2012. godine i vlasnik) je i Vladan Karamarković, pomoćnik u Ministarstvu energetike u periodu od 2005. do 2010. godine. Ukupni prihodi preduzeća u 2017. godini su 626.971 evra dok neto dobit iznosi 43.858 evra. U vlasništvu te kompanije je hidroelektrana „Belci“ instalisane snage 1.220 kilovata i Kašiči 1.327 kilovata.

Inače, fid-in tarife u Srbiji zavise od izvora iz koga se dobija struja kao i od snage postrojenja. Cena za hidroelektrane je od šest do 12,6 evrocenti po kilovat-času.

Za struju iz hidropotencijala isplaćeno 41,6 miliona evra

Prema podacima CINS-a, vlasnicima malih hidroelektrana je u periodu od 2013. do 2016. godine isplaćeno više od pet milijardi dinara, odnosno više od 41,6 miliona evra. Od toga, nešto manje od 14 miliona evra je otišlo u Drinsko-limske elektrane, koje su u vlasništvu EPS-a, dok je sve ostalo završilo na računima privatnih firmi.

Da je izgradnja malih hidroelektrana u Srbiji unosan biznis, s obzirom da Elektroprivreda Srbije garantuje veće otkupne cene za proizvedenu struju iz obnovljivih izvora energije, najbolje ilustruje podatak da je dosad u Registar povlašćenih proizvođača struje iz energije vode upisano 349 hidroelektrana od kojih je najveći broj u privatnom vlasništvu.

Podeli
Updated: 22 маја, 2019 — 7:45 am

4 Comments

Add a Comment
 1. Miroslav B Mladenovic Mirac

  Miroslav B Mladenovic Mirac, Vlasotince, Srbija

  Prva KUMOVSKA(Aleksandra Vučića-kuma)MH je na mojoj REČICI GRACKA, gde sam se kao dete kupao, čuvao ovce I druga na reci Bistrici(ĐORĐINE)-„sastaju se kod mahale Đođine(a mahale Đorđine I Prodanča(redanča su mahale sela Gornji Dejan(S-e Vlasotince-a ulivaju se u reku Vlasinu kod sela Donji Dejan(Vlasotince). Nismo ni znali kada su sagrađene a prevarom polupismenih seljaka-starac, uzeli TAPIJE od zemljišta da „plate“ to-a oni POLUPISMENI iz vlade republike Srbie trebalo bi da znaju da te reke nastaju od izvora sa naših plannskih livada I bukove šume- Lično posedujem četiri izvora d koji nastaju mali potoci I ulivaju se u reke Gracku I Bistricu. Niko nas nepita kao da nismo ljudska bića koja misle svojom glavom,da nam s uništavaju reke I zdrava pijaća voda I da sa ostalim MH na reci Vlasini za 30-50godina grad Vlasotince neće imati vode za piće. O uništavanju biljnog I životinjskog sveta se o tome I ne govori. Šta ti je ljudska pohlepa za moć bogatst va I vlasti, čoveku stane um I zdrav razum da se neko takobahato ponaša prema tuđim životima u zajedničkoj kući života-Srbiji!

 2. Miroslav B Mladenovic Mirac

  Piše:-Miroslav B Mladenovic Mirac, Vlasotince republika Srbija

  Prva KUMOVSKA(Aleksandra Vučića-kuma)MH je na mojoj REČICI GRACKA, gde sam se kao dete kupao, čuvao ovce I druga na reci Bistrici(ĐORĐINE)-„sastaju se kod mahale Đođine(a mahale Đorđine I Prodanča(Predanča su mahale sela Gornji Dejan(SO-e Vlasotince-a ulivaju se u reku Vlasinu kod sela Donji Dejan(Vlasotince). Nismo ni znali kada su sagrađene a prevarom polupismenih seljaka-staraca, uzeli TAPIJE od zemljišta da „plate“ to-a oni POLUPISMENI iz vlade republike Srbie trebalo bi da znaju da te reke nastaju od izvora sa naših plannskih livada I bukove šume- Lično posedujem četiri izvora d koji nastaju mali potoci I ulivaju se u reke Gracku I Bistricu. Niko nas nepita kao da nismo ljudska bića koja misle svojom glavom,da nam s uništavaju reke I zdrava pijaća voda I da sa ostalim MH na reci Vlasini za 30-50 godina grad Vlasotince neće imati vode za piće. O uništavanju biljnog I životinjskog sveta se o tome I ne govori. Šta ti je ljudska pohlepa za moć bogatstva I vlasti, čoveku stane um I zdrav razum da se neko tako bahato ponaša prema tuđim životima u zajedničkoj kući života-Srbiji!

 3. Miroslav B Mladenovic Mirac

  Miroslav Mladenovic‏ @MiroslavMiracyu

   Још

  KUM Aleksandra Vućića(presednika Srbije) Nikola Petrović vlasnik prvi MH PRODANČA(Predanča) na reci Gracka i ĐORĐINE na reci Bistrica,koje se ulivaju u reku Vlasinu kod D. Dejana(Vlasotinca).Širila se priča da je vlasnik TAŠTA Đokovića svih MH na reci Vlasini i njenim pritokama.

 4. Od reči obnovljivi najobnovljivija je beogradska džungla. EPS plavi i preliva džepove inventivnih mangupa i srlja u čeljusti razjarenih stanovnika kojima još mora obrazlagati jesenje poskupljenje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.