Bušov i Pauelov savetnik: SAD su danas glavna pretnja svetskoj bezbednosti

U intervjuu liberalnom The New York Times ocenio da kolaps američkog političkog sistema znači da su Sjedinjene Države, umesto da budu najpouzdanije sidro u nestabilnom svetu, postale najveći izvor problema i sumnjiv model demokratije

Naša unutrašnja politička situacija – naglasio je – nije samo ono prema čemu druge države ne žele da se orijentišu, već i ono što SAD čini nepouzdanim partnerom.

Danas glavnu pretnju svetskoj bezbednosti predstavljaju Sjedinjene Američke Države, ocenio je bivši predsednik američkog Saveta za spoljne odnose Ričard Has u intervjuu The New York Times.

To smo mi, priznao je Has sa žaljenjem.

Pritom je otvoreno upozorio da kolaps američkog političkog sistema znači da su Sjedinjene Države, umesto da budu najpouzdanije sidro u nestabilnom svetu, postale najveći izvor problema i sumnjiv model demokratije.

Naša unutrašnja politička situacija – dodao je – nije samo ono prema čemu druge države ne žele da se orijentišu, već i ono što SAD čini nepouzdanim partnerom.

Has je u periodu 1989—1993. bio specijalni pomoćnik Džordža Buša-Starijeg, a potom i savetnik državnog sekretara Kolina Pauela i direktor za političko planira u Stejt departmanu uoči agresije na Irak.

Dobio je visoko državno priznanje za pomoć u razradi i razjašnjavanju politike SAD u vreme operacija «Štit u pustinji» i «Bura u pustinji».

Predsednik Saveta za međunarodne odnose postao je u julu 2003-će.

Mada je do 2021-ve bio u Republikanskoj partiji – kritikovao je Donalda Trampa i njegovu politiku.

Podeli
Updated: 3 јула, 2023 — 9:04 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *