Cena spomenika Stefanu Nemanji je DRŽAVNA TAJNA

Stvari u ovoj zemlji će se normalizovati kada građani shvate da je njihovo pravo da znaju kako država raspolaže njihovim novcem, svaka stavka u budžetu mora da se zna i nikoga ne treba da bude sramota da pita koliko nešto košta, a cena spomenika na javnom dobru ne može biti državna tajna, ukazali su gosti emisije „Utisak nedelje“, komentarišući kritike koje vlast upućuje svima koji se usude da pitaju koliko košta Spomenik Stefanu Nemanji.

Na pitanje šta je sramotno u zahtevu da se zna cena spomenika i zašto se dobija odgovor da ste “mrzitelji Stefana Nemanje i da ste protiv srpskog naroda”, glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk kaže da je po njemu “samo cena spomenika sramotna“ i da zbog toga vlast pokušava da je sakrije, prenosi Nova.rs.

“Onog dana kada stvarno saznamo koliko je to koštalo nekoga će zaista biti velika sramota“, rekao je Ćulibrk u “Utisku nedelje”.

On je istakao da smo danas saznali, na osnovu nekih uvoznih carinskih deklaracija, da samo sastavni delovi spomenika koštaju oko devet miliona evra, ali da to nije sve i da toj cifri treba dodati i cenu idejnog rešenja, plate radnika ovde i u Rusiji i da sve to košta.

“Kada se sve to sabere, jasno je da će to koštati više od 10 miliona evra i razumljivo je da vlast to pokušava da sakrije, ali ne mogu da shvatim građane koji poveruju političaru koji kaže ‘sram te bilo što pitaš uopšte za to’“., napomenuo je Ćulibrk.

Kako kaže, taj spomenik nije napravio ni Goran Vesić, ni Aleksandar Vučić, ni (vajar Aleksandar) Rukavišnjikov. Taj spomenik su platili poreski obveznici Srbije i kako je nekom moglo da padne na pamet da to proglasi za državnu tajnu, upitao je on.

On je podsetio da je pitanje o ceni spomenika postavio i NIN, grupa profesora sa Filozofskog fakulteta, Dejan Atanacković zasebno Skupštini grada, a dobili su svi isti odgovor da to nema veze sa njima, da je Vesić samo zadužen da ga postavi, “a ko će da ga plati njega nije briga”.

“Mi sada ne znamo ko je to platio, da li je isplaćeno iz republičkog budžeta ili će to da se natovari na račun Beograda na vodi“, rekao je Ćulibrk.

Podeli
Updated: децембар 28, 2020 — 9:14 am

1 Comment

Add a Comment
  1. Zašto se upotrebljava reč „vlast“? Niko ko je zaposlen u državnoj administraciji pa i u funkciji predsednika nema nikakvu vlast. Samo monarsi imaju vlast i oni ne mogu da se menjaju preko izbora.
    Mi živimo u državi koja je parlamentarna, demokratska republika u kojoj se svi zaposleni u državnim institucijama finansiraju iz budžeta. Niko od njih nema nikakvu vlast nad budžetom.
    Mislim da se reč „vlast“ koristi samo iz razloga da bi se stvorila zabluda u narodu o nedodirljivosti izabranih funkcionera kao da su monarsi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *