Cene divljaju, poljoprivrednici protestuju

Cene energenata podivljale, veštačkih đubriva skočile za 300 odsto u odnosu na prošlu godinu, subvencije nedovoljne – žale se poljoprivrednici širom zemlje – situacija je katastrofalna. Zato su danas ustali u Kraljevu, Batočini, Valjevu i drugim mestima. Šapčani planiraju sutra. Nezadovoljstvo je dodatno podgrejala informacija da će iza njihovih kolega iz Braničevskog okruga stati Grad Požarevac, pa glasno pitaju nadležne: „A šta je sa nama?“.

Od nastavka protesta i najavljenih blokada požarevačkih puteva pred prolećnu setvu se odustalo. Poljoprivrednici braničevskog okruga postigli su dogovor sa Ministarstvom poljoprivrede koje im je na kraju, što bi se reklo, došlo na noge.

Dubrivo će poljoprivrednici plaćati 750 evra, a razliku do tržišne cene dotiraće Grad Požarevac. Deliće se u dva navrata, prvi deo za nekih pet do sedam dana, drugi do 15. marta. Cena goriva regulisaće se novim Zakonom o profesionalnom poljoprivredniku.

Uz to, biće i povoljniji krediti. I tako je za sada, jer ništa nije sistemski rešeno, već intervento.

„Da li sam ja najsrećniji? Da li su ostali proizvođači iz braničevskog okruga najsrećniji? Verujem da nisu. Ali znači, mi smo neki kompromis napravili u smislu da svako nešto dobije i svako nešto izgubi“, kaže Nedeljko Savić iz udruženja „Stig“.

Za razliku od braničevskih, zemljoradnici iz drugih okruga nemaju razloga makar za delimično zadovoljstvo. Onima u Roćevićima kod Kraljeva nadležni nisu ponudili ni kompromis.

„Ne može da se samo jednom okrugu, a šta smo mi ostali? Zašto mi nemamo te cene? Kako je za njih moglo, a za nas ostale ne može? Zar treba sad svi da krenemo? Hoćemo sad svako selo, svaki region jedan po jedan da izlazi da blokira put? Pozvaćemo i svoje porodice, izaći ćemo sa decom, izaći ćemo svi. Ovo je zadnje vreme, mi više da izdržimo ne možemo. Srpski seljak je danas na kolenima, on je osiromašen“, izjavio je Predrag Veljković, poljoprivrednik iz Roćevića.

Zbog podela, cene goriva i veštačkog đubriva koje je tri puta skuplje u odnosu na prošlu godinu, nezadovoljni su i u Batočini, Rači i Lapovu, pa su svoje mašine parkirali tik uz auto-put ka Kragujevcu.

„Đubrivo je nenormalno skupo. Stvarno ne možemo da ispoštujemo sa tim cenama, niti da počnemo proizvodnju. Smanjićemo definitivno količine đubriva, time ćemo sami sebi desetkovati prinos“, naveo je Marko Sretenović, poljoprivrednik iz Dobrovodica.

Poljoprivrednici ubskih sela Pambukovica, Novaci i Trlić parkirali su svoje traktore u centru Uba, na platou kod pumpe, da bi potom krenuli u protesnu vožnju, kako bi izrazili nezadovoljstvo položajem poljoprivrednih proizvođača Tamnavskog kraja.

U nezavidnom položaju su i šabački poljoprivrednici koji poručuju – srpski ratari plaćaju najskuplje gorivo, a dobijaju najniže subvencije u regionu.

„I ako smo mi sve to upućivali i zahtevali od Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva trgovine da nam izađe u susret, oni se jednostavno ne odazivaju na naše pozive i ne interesuju ih naši problemi, onda normalno mora doći do ulice“, objašnjava Dragan Stanković, poljoprivrednik iz Šapca.

A doći će u petak u 11.30, najavljuju poljoprivredni proizvođači iz Šapca i taj protest će nazvati simbolično „Minut do dvanaest“.

Podeli
Updated: фебруар 10, 2022 — 10:29 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *