Čestitke Vučiću iz Brisela: Srbija se prvi put uskladila sa sankcijama EU oko Ukrajine

BRISEL – Srbija se po prvi put pridružila restriktivnim merama EU povodom situacije u Ukrajini još od izbijanja krize 2014. godine. Ona se usaglasila sa Odlukom Saveta Evropske unije kojom se produžava važenje restriktivnih mera bivšem predsedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču, za koga se veruje da je ruski državljanin, i vodećim članovima ukrajinskog rukovodstva iz perioda 2010-2014.

Ovo se navodi u Deklaraciji Visokog predstavnika Evropske unije objavljenoj na sajtu Saveta EU 12. marta 2022 godine. Kako je našem portalu nezvanično potvrđeno iz Evropske službe za spoljne poslove, Srbija se uskladila sa ovom Odlukom zajedno sa Crnom Gorom, Albanijom, Severnom Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom.

Kako se navodi u Deklaraciji, ove zemlje postaraće se da njihove nacionalne politike budu usklađene sa Odlukom Saveta.

Sankcije Janukoviču i ostalima su prvi put uvedene u martu 2014. godine Odlukom Saveta EU a zatim produžavane svake godine. Kao razlog za uvođenje sankcija navodi se „zloupotreba državnih resursa i kršenje ljudskih prava“ u vreme ukrajinske krize 2013-2014. koja je dovela do aneksije Krima i proglašenja nezavisnosti Donjecka i Luganska.

Savet EU je 3. marta 2022. produžio važenje ovih sankcija za godinu dana, do 6. marta 2023. godine.

„Ovo je prvi put da se Srbija usklađuje sa sankcijama EU povodom Ukrajine“, potvrđuje za European Western Balkans Igor Novaković, direktor istraživanja ISAC Fonda i koordinator radne grupe Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 30 i 31.

Prema podacima ISAC Fonda, EU je od 2014. godine definisala jedinstveni pristup i otpočela primenu restriktivnih mera prema Ruskoj Federaciji, odnosno prema povezanim osobama i entitetima koji su označeni kao odgovorni za dešavanja u Ukrajini.

Na osnovu Odluke koju je Savet doneo 2014, a sa kojom se Srbija sada usaglasila, zamrzavaju se sva sredstva i ekonomski resursi koji pripadaju osobama navedenim u odluci. Pored Viktora Janukoviča, među ove osobe spadaju, između ostalih, Mikula Azarov, premijer Ukrajine pod Janukovičem, kao i više bivših članova tadašnje vlade.

Podsećamo, Viktor Janukovič bio je predsednik Ukrajine od 2010. do 2014. kada je u prevratu zbačen sa vlasti, nakon čega je izbegao u Rusiju. Dobitnik je Ordena Republike Srbije na lenti za zasluge u razvoju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Ukrajine 2013. godine.

Izvor: EWB

Podeli
Updated: март 16, 2022 — 11:56 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *