Dajem još 20 evra u decembru, pozivam punoletne da se prijave

U okviru državne pomoći, Aleksandar Vučić je najavio uz ranije najavljenih 30+30 evra, u decembru će građanima biti isplaćeno još 20 evra. Prvih 30 evra na račune prijavljenih građana „leglo“ je u maju, a drugih 30 evra se očekuje u novembru.

Oni koji se nisu prijavili za pomoć, ili su u međuvremenu postali punoletni, za decembarskih 20 evra mogu da se prijave u drugoj polovini novembra, saopšteno je posle današnje sednice Vlade Srbije.

Vlada Srbije na današnjoj sednici usvojila je izmene i dopune Zakona o privremenom registru punoletnih državljana kojima se isplaćuje novčana pomoć, čime je definisano davanje dodatne jednokratne pomoći od 20 evra (u dinarskoj protivvrednosti), u decembru, stoji u saopštenju Vlade.

„Građani koji se nisu prvobitno prijavili za dodatnu novčanu pomoć 30+30 evra (u dinarskoj protivvrednosti), kao i oni koji su postali punoletni nakon 24. aprila 2021. godine, kada je Zakon stupio na snagu, to mogu da učine od 15. do 30. novembra 2021. godine“, saopštila je Vlada Srbije ističući da na taj način način nastavlja da pruža pomoć građanima usled pandemije koronavirusa.

Predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić izjavio je danas da je ministar finansija Siniša Mali izdavanjem zelenih i konvencionalnih obveznica zadužio građane za dodatnih 1,75 milijardi evra, saopštio je SSP. On je istakao da je svako domaćinstvo u Srbiji, samo u jednom danu, zaduženo za novih 750 evra.

Nikezić je ocenio da je aktuelna vlast u poslednjih 10 godina zadužila Srbiju i građane za 15 milijardi evra – „više nego sve prethodne vlasti zajedno“.

Upozorio je da će, ako budu realizovani samo projekti koje je već ugovorila vlast, javni dug Srbije preći 50 milijardi evra ili preko 20 hiljada evra po svakom domaćinstvu.

Zaduženjem od 1,75 milijardi evra, istakao je Nikezić, vlast je „samo potvrdila da nema para u budžetu i da će svu najavljenu pomoć, i 50 evra penzionerima u septembru i 50 evra građanima u novembru i decembru, platiti iz novog zaduženja“.

Dodatna zaduživanja ovog tipa, pomoći građanima će dodatno ostaviti trag na već lošu strukturu duga.

Podeli
Updated: септембар 17, 2021 — 5:11 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *