Dan kad je etnički očišćeno šest gradova i devet sela

Pre petnaest godina na današnji dan Albanci su prvo u Kosovskoj Mitrovici, a potom i u drugim delovima Kosova organizovali proterivanje Srba, uništavanje njihove imovine i verskih objekata.
U više mesta na Kosovu i u Beogradu danas će nizom manifestacija biti obeležen martovski pogrom.

U Kosovskoj Mitrovici kod spomenika Belog anđela služiće se parastos, u 12 sati i 44 minuta biće položeno cveće na mesto gde su pre 15 godina ubijeni Jana Tučev i Borivoje Spasojević.

U znak sećanja na martovski pogrom u Gradskom muzeju biće otvorena izložba slika pod nazivom „Mi pamtimo“.

Loading...

Povod za pogrom bila je nesreća ;tri dečaka albanske nacionalnosti koji su se utopili u Ibru, u selu Čabra u Ibarskom Kolašinu.

Tog dana je etnički očišćeno šest gradova i devet sela, a svoj dom moralo je da napusti više od 4.000 ljudi.

Poginulo je osmoro Srba a povređeno više od hiljadu ljudi a među njima i na desetine pripadnika međunarodnih snaga, zapaljeno ili teško oštećeno oko hiljadu srpskih kuća, deset srpskih škola, domovi zdravlja, pošte i druge institucije države Srbije.

Za samo 48 sati gorela je Bogorodica Ljeviška, spaljeni Prizrenska Bogoslovija i Hram Svetog Đorđa, crkva Hrista Spasa i konak manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, miniran je manastir Svetih Кozme i Damjana u Zočištu, a nije pošteđen bio ni manastir Devič nadomak Srbije.

U južnoj Kosovskoj Mitrovici zapaljena je crkva Svetog Save u Prištini, zapaljena crkva Svetog Nikole, a u Podujevu, pred ruljom nasilnika, polomljen je krst sa kupole crkve Svetog Andreja Prozvanog.

U dva dana osknavljeno je ili potpuno uništeno 35 crkava i manastira, a nestalo je ili oštećeno više od deset hiljada vrednih fresaka, ikona, putira, ali i mnogo drugih crkvenih relikvija.

Pogrom i teror nad Srbima nije poštedeo ni žitelje Кosova Polja, Obilića, Plemetine, Lipljana, Uroševca, Đakovice, Gnjilana.

Po drugi put iz svojih domova morali su da beže i Srbi iz Belog Polja kod Peći, gde su ponovo u plamenu nestale sve povratničke kuće.

Iako se ova akcija uništavanja desila pred očima 38 hiljada vojnika Кfora iz 39 zemalja i osam hiljada UNMIК policajaca, koji su bili zaduženi za očuvanje bezbednosti svih koji žive na Кosovu, organizatori nisu kažnjeni, a i oni koji su direktno učestvovali osuđeni su na minimalne zatvorske kazne.

Podeli
Updated: 17 марта, 2019 — 1:40 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.