DARIJA KISIĆ: Izdali smo 55.000 dozvola za rad migrantima!

U 2020. godini izdato je više od 10.000 dozvola stranim državljanima za rad u Srbiji, rekla je ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević. Ovo je prvi put da neko iz Vlade iznosi zvanične planove o migracionom saldu od najave predsednika SNS da će Srbija do 2028 ostvariti jednak broj imigranata u odnosu na emigrante i izjave Ane Brnabić na konferenciji u Londonu da poziva migrante iz Severne Afrike da ostanu u Srbiji.

Neki su iz Indije, neki iz Turske, neki sa Bliskog Istoka, ali svima je zajedničko što uzimaju radna mesta našim građanima.

Ministarka Kisiće je izjavila danas, da je od decembra 2014. godine, kada je stupio na snagu Zakon o zapošljavanju stranaca, izdato približno 55.000 dozvola, najviše radnicima iz Kine, Turske… navodi se na sajtu vlade, prenosi eKapija.

Kisić Tepavčević je, na video-konferenciji, rekla da je u februaru ove godine usvojena Strategija za ekonomske migracije za period od 2021. do 2027. godine.

Cilj tog dokumenta, kako je rekla, jeste da poveća institucionalne kapacitete.

Ministarka je dodala da je u toku izrada pratećeg akcionog plana za period od 2021. do 2023. godine.

Ona je rekla da ne postoje zvanične statistike, ni relevantni podaci, o tome koliko građana Srbije odlazi na rad u inostranstvo, kao ni podaci o njihovom polu, stručnosti i godinama.

Prema podacima licenciranih agencija, od januara do novembra 2020. godine njihovim posredstvom u inostranstvu zaposlilo se približno 1.000 naših državljana, što je znatno manje u odnosu na prethodne godine, kada se u proseku na godišnjem nivou preko tih agencija zapošljavalo približno 6.500 naših građana.

Naravno radi se o nepouzdanom podatki jer većina naših građana ne odlazi u inostranstvo preko agencija jer one zahtevaju proviziju, a ovim brojem se stvara lažne slika da je jako malo naših ljudi otišlo u inostranstvo.

U istom periodu posredstvom Nacionalne službe za zapošljavanje oko 1.500 naših građana je pronašlo posao u inostranstvu, pre svega u Sloveniji i Nemačkoj.

Podeli
Updated: децембар 29, 2020 — 9:59 am

1 Comment

Add a Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *