DELENJE PLENA: Privatna firma bivše državne sekretarke dobila posao obezbeđenja MUP-a

Od decembra prošle godine, četiri privatne kompanije za fizičko-tehničko obezbeđenje zadužene su da čuvaju Ministarstvo unutrašnjih poslova. A da je stvar od apsurda, paradoksa i vica zapravo mnogo ozbiljnija, pokazuje veliko istraživanje Nedeljnika. Čitav posao, otkrivamo, dobila je firma bivše državne sekretarke MUP-a Milene Vuković – „BPS Security“ u konzorcijumu sa još tri privatne kompanije. Uz to, jedan radnik privatnog obezbeđenja koštaće građane Srbije duplo više od policajca koji je donedavno obavljao isti posao. A dobili su i posao održavanja higijene u prostorijama MUP-a

Apsurdna situacija u MUP-u Srbije izbila je ove nedelje na videlo: policiju koja je zadužena za bezbednost i zaštitu građana čuvaće privatno obezbeđenje. Jedan dnevni list preneo je, a potom i povukao, izjavu predsednika Sindikata zaposlenih policije (SZP) Dejana Đukića koji je rekao da zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u Ulici kneza Miloša u Beogradu obezbeđuje privatna firma “Sekjuritas”.

MINISTAR STEFANOVIĆ JE 27. DECEMBRA, DAKLE DVE I PO NEDELJE NAKON ZAKLJUČENOG UGOVORA, IZJAVIO DA SE “RAZMATRA PILOT-PROJEKAT, U OKVIRU KOJEG BI LICENCIRANI RADNICI FIRMI ZA PRIVATNO OBEZBEĐENJE, U SKLADU SA ZAKONOM, BILI ANGAŽOVANI NA POSLOVIMA FIZIČKOG OBEZBEĐENJA OBJEKATA MUP-A, UMESTO PRIPADNIKA MUP-A, TAMO GDE JE TO MOGUĆE”. STEFANOVIĆ NIJE REKAO DA JE UGOVOR POTPISAN, DA JE JEDNA OD TIH FIRMI U STVARI KOMPANIJA NJEGOVE BIVŠE BLISKE SARADNICE I DA ĆE PRIVATNO OBEZBEĐENJE KOŠTATI VIŠE

Loading...

Ta firma, međutim, nije dobila zaduženje da obezbeđuje MUP, ali je zato čitav posao dobila firma bivše državne sekretarke MUP-a Milene Vuković – “BPS Security” u konzorcijumu sa još tri privatne kompanije: “V.I.P. Security” , “G4S Secure Solutions” i “Tisten Group”, svi iz Beograda.

Sudeći po javno dostupnim informacijama, ugovor je potpisan na ukupno 60 miliona dinara bez PDV-a, a jedan radnik privatnog obezbeđenja za poslove čuvanja MUP-a koji će raditi osam sati dnevno, što znači 160 sati mesečno, koštaće građane Srbije – 94.400 dinara. Jer cena radnog sata, po potpisanom ugovoru, iznosi za radnike privatnog obezbeđenja – 590 dinara. Prosečna plata policajca u Srbiji sa srednjom stručnom spremom iznosi 47.042 dinara, što praktično znači da će jedan radnik privatnog obezbeđenja koštati duplo više građane Srbije od jednog policajca koji je do sada obavljao isti posao.

Milena Vuković je bila državni sekretar MUP-a Srbije, zadužena za finansije, od 24. septembra 2015. godine do 30. januara 2016. godine kada je podnela ostavku koja joj je bila konstatovana na sednici Vlade Srbije.

Vukovićeva je pre postavljenja na mesto državnog sekretara bila savetnica ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Posle napuštanja mesta državnog sekretara, osnovala je firmu za privatno obezbeđenje “BPS Security” koja je sada, uz još tri firme, dobila posao čuvanja objekata MUP-a. Ugovor je potpisan 4. decembra 2019.

Zanimljivo je da je ministar Stefanović 27. decembra, dakle dve i po nedelje nakon zaključenog ugovora, izjavio da se “razmatra pilot-projekat, u okviru kojeg bi licencirani radnici firmi za privatno obezbeđenje, u skladu sa zakonom, bili angažovani na poslovima fizičkog obezbeđenja objekata MUP-a, umesto pripadnika MUP-a, tamo gde je to moguće”.

Stefanović nije rekao da je ugovor potpisan, da je jedna od tih firmi u stvari kompanija njegove bivše bliske saradnice i da će privatno obezbeđenje koštati skoro duplo više od angažovanih policajaca.

Umesto toga, Stefanović je rekao da će i dalje isključivo pripadnici policije obavljati poslove za koje je potrebno da budu posebno obučeni, odnosno da će sve što je osetljivo i što mora da obezbeđuje MUP, štititi pripadnici policije.

Izvor: Nedeljnik

590 dinara* Radni sat pripadnika privatnog obezbeđenja (* bez PDV-a)

294 dinara** Radni sat policajca (** neto)

78.400 Plata privatnog radnika na održavanju higijene u MUP-u

28.370 dinara Neto plata radnika na održavanju higijene zaposlenog u MUP-u
Podeli
Updated: 13 фебруара, 2020 — 8:12 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.