DEMONSTRACIJA SILE: Vojni avioni iznad BiH, ulice Sarajeva pune vojske

Raspoređivanje novog kontigenta EUFOR-a u BiH pratiće i trenažni letovi mlaznih aviona, na zahtev Francuske. Namera je da se demonstracijom sile pošalje poruka da stvari u BiH moraju ostati kakve jesu.

Iako za sada ne postoji nikakva bezbednosna opasnost na terenu, kada je reč o narušavanju mira u Bosni i Hercegovini, poslednjih dana pojačano je prisustvo snaga EUFOR-a, posebno ulaskom u zemlju preostalog dijela kontigenta od 500 vojnika.

Pored toga, iz komande “Althea” (vojne misije EU-a u BiH), prihvaćena je ponuda Francuske, da se iznad BiH od ponedeljka (7.3.) počnu izvoditi trenažni letovi mlaznim avionima. Kako se navodi, letovi će se odvijati “preko zapadnog Balkana”, avionima tipa “Rafal”, sa nosača aviona “Šarl de Gol”, koji se trenutno nalazi u Sredozemlju.

Slanje poruke

“U ovakvim vremenima, kada je bezbednosna ravnoteža u Evropi narušena, EU pokazuje svoju stalnu posvećenost i odlučnost da podrži sigurno i stabilno okruženje u BiH i na zapadnom Balkanu”, navode iz EUFOR Althea, prenosi Dojče vele.

Bezbednosna situacija je stabilna na celom zapadnom Balkanu, smatraju analitičari, ali ističu da se nijedna od ovih vežbi ili pomeranja kopnenih jedinica, ne odigrava slučajno. Zapad želi poslati jasnu poruku, ne samo BiH, već i prostoru cele biše Jugoslavije, da se stvari neće menjati.

“Pojačanja koja šalje EUFOR su poruka da se BiH vidi kao potencijalni izvor krize i želi se delovati preventivno. Demonstracijom sile se želi pokazati, da se iz EU-a gleda ka BiH i prati sve što se dešava u političkom okružju”, kaže vojno-politički analitičar iz Beograda Aleksandar Radić.

“Bilo koja aktivnost, od pojačanja kopnenih snaga, pa preko vežbi koje se održavaju, sve je to demonstracija sile. To je poruka, da situacija mora ostati stabilne”, ističe Radić.

Nema straha od konflikta

Krajem februara je u BiH stigla prva grupa u okviru raspoređivanja dodatnih 500 pripadnika EUFOR-a. To aktiviranje rezervi je “mera kojom se daje podrška već raspoređenom ljudstvu EUFOR-a, i partnerima u BiH”. Ovog vikenda počelo je raspoređivanje ostalih pripadnika vojne misije EU-a, pa će ih s ovih 500, ukupno u BiH biti 1.100.

“To je sve u okviru njihove misije i u okviru saglasnosti nadležnih organa BiH, uključujući i Predsedništvo. Samo je sada pitanje, je li ovo trenutal za tako nešto, posebno za trenažne letove, s obzirom da su ljudi već dovoljno potreseni ratnim dešavanjima u Ukrajini”, kaže profesor na Fakultetu za sigurnost u Banjaluci, Duško Vejnović.

“Stvara se psihologija straha, šta bi moglo biti, šta bi se moglo dogoditi, da li bi etnonacionalisti u BiH mogli nešto pokušati…. Ja apelujem na političke elite, da prevladaju sve razlike. A što se tiče konflikta, ne postoji šansa da ga bude na teritoriji BiH”, uveren je Vejnović.

Medijska presija

Analitičari veruju da jedino medijska propaganda, koja je dostigla svoj istorijski maksimum u sukobu Rusije i Ukrajine, može izazvati dalju destabilizaciju i na prostoru zapadnog Balkana. Dobar primer za to je nedavni poziv Ministarstva obrane Srbije osobama iz rezervnog sastava, za izvođenje vježbi u ovom mesecu. Deo medija, ovu je aktivnost okvalifikovao kao demonstraciju sile, prvenstveno prema zemljama u okruženju.

“Problem je što bi ova informacija u normalnim okolnostima prošla ispod radara jer je deo rutine, dok je sada više nego važna. Vojska Srbije provodi redovne aktivnosti. Čak su i promatrači koji su zaduženi za bezbednost očekivali da će biti nekih vežbi, ali ne zbog rata u Ukrajini, već zato što se približavaju izbori u Srbiji. Gotovo pred svake izbore vlast je pokazivala vojsku, jer je jedan od aduta pokazivanje vojske glasačkom telu”, jasan je Radić.

S druge strane, iz Oružanih snaga BiH, nema nikakvih informacija o stanju bezbednosti u zemlji, niti njihovim eventualnim aktivnostima u tom pravcu. Međutim, analitičari upozoravajju, da u ovakvim situacijama mogućeg narušavanja stabilnosti u zemlji Oružane snage BiH nemaju nikakav kapacitet za djelovanje, iz praktičnih razloga.

“Najbolje sprovedena reforma nakon Dejtona” ostavila je tri nacionalna puka unutar Oružanih snaga, što je u ovakvim situacijama, ističu analitičari, čini više delom problema, nego rešenja.

Podeli
Updated: март 7, 2022 — 6:41 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *