DEO RADNIKA RTS VUČIĆU: Naš program prešao granicu dobrog ukusa zbog izveštavanja o Vama!

Sindikat Nezavisnost Radio-televizije Srbije upozorio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da kao građanin može da ima loše mišljenje o toj medijskoj kući, ali da ne može da se meša u stvari koje ne pripadaju njegovim nadležnostima i da zaposlene u javnom medijskom servisu omalovažava.

Taj sindikat je u otvorenom pismu Vučiću naveo da je on čitav kolektiv RTS koji ima 2.700 zaposlenih, uvredio kada je u obilasku gradilišta Kliničkog centra Srbije kazao da o RTS-u misli „sigurno mnogo lošije nego opozicija“ i dodao da se rukovodstvo javnog medijskog servisa menja samo po zakonu.

„Gospodine predsedniče, ako Vama ne odgovara trenutna politika Informativnog programa naše kuće, i ako u njegovom programu smatrate da još niste dovoljno zastupljeni, i da takva uređivačka politika ide na štetu informisanosti građana Srbije koji bi trebalo da o Vašim aktivnostima znaju još više i još podrobnije nego što sada saznaju putem javnog servisa, to nikako ne znači ni da Informativni program već odavno nije prešao granicu dobrog ukusa u plasiranju vesti o Vama“, piše u pismu.

Navodi se da zaposleni u RTS-u, uključujući u Naučno-obrazovnom, Kulturno-umetničkom i Zabavnom programu, rade u uslovima „programske i profesionalne pa i etičke opstrukcije Informativnog programa“ i da nisu zaslužili da ih Vučić vređa svojim ocenama.

„Zaposleni RTS-a u navedenim programima koji prave ubedljivu većinu programskog sadržaja naše kuće, doprineli su tokom proteklih decenija, i onda kad je tokom ’90-tih ova kuća delovanjem Informativnog programa bila uništena, koliko toliko spasavanju obraza i časti profesije i same kuće“, piše u pismu Vučiću.

U pismu se navodi da Sindikat Nezavisnost neće dozvoliti da Vučić „nipodaštava njihov rad i dostojanstvo“.

„Radeći za male plate koje ste Vi Vašim nezakonitim uredbama još smanjili o čemu se na ovdašnjim sudovima vodi 70-ak parnica, zaposleni navedena tri programa uspevaju da, za nadolazeća vremena, održe klicu elementarnog profesionalizma“, navodi se u pismu Vučiću.

Dodaje se da kada u Srbiji bude nastupila vladavina prava i kada medijski zakoni budu poštovani, „taj bi profesionalizam tu kuću uveo napokon u civilizovan period istorije, na dobrobit svih njenih građana, a ne samo pripadnika i simpatizera vladajuće stranke“.

Podeli
Updated: 19 априла, 2019 — 9:27 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *