Detalji službene beleške o LEGALNOM prisluškivanju Vučića i bate Andreja

Službena beleška koju je na osnovu svedočenja policijskog službenika sačinila Radna grupa MUP-a koja je formirana povodom prisluškivanja predsednika Srbije, pokazuje da su Aleksandar Vučić i njegov brat Andrej Vučić, prisluškivani zbog kontakata koje su imali sa liderom Srpske desnice Mišom Vacićem koji je bio na merama zbog ekstremizma. Iz dokumenta u koji je Nova.rs imao uvid, vidi se da je Vacić bio predmet operativnih praćenja tokom 2018. i 2019. godine pod kodnim imenima “Kosa” i “Vitez”.

Policijski službenik koji je bio zadužen za praćenje Miše Vacića izneo je detalje o prisluškivanju ovog ekstremnog desničara i tome kako su se u prisluškivnim razgovorima našli predsednik Srbije i njegov brat Andrej Vučić, piše portal Nova.rs.

Nalog za prisluškivanje izdala je Služba za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP-a Srbije. U izveštaju se navodi da je Vacić bio u operativnoj obradi pod kodnim imenom “Kosa” 2018. po nalogu tadašnjeg v.d. načelnika Odeljenja Dragana Zlatanovića.

Godinu dana kasnije, nalog za prisluškivanje i to usmeni, prema svedočenju policijskog službenika, dao je načelnik Odeljenja Nenad Bogosavljević. Vacić je tada praćen u operaciji pod nazivom “Vitez”.

Tokom ispitivanja koje je trajalo više od dva sata, policijskom službeniku je između ostalog postavljeno pitanje „da li su se tokom postupanja u operativnoj obradi zavedenoj pod radnim nazivom „Vitez“, kao sagovornici pojavljivali korisnici zaštićenih brojeva, konkretno predsednik Republike Srbije i članovi njegove uže porodice“.

“Mogu da kažem da su se kao sagovornici pojavjivali predsednik Srbije i njegov brat Andrej Vučić”, naveo je policijski službenik.

On je dalje detaljno opisao kako je kontakt izgledao.

Vacić slao SMS poruke predsedniku Srbije i njegovom bratu

“Miša Vacić je često slao SMS poruke prema predsedniku Srbije na koje je retko dobijao odgovor, a da je koliko je meni poznato ostvario jedan do dva neformalna razgovora, a dodao bih da sam ja shvatio da je sagovornik predsednik Srbije tek kada sam čuo i prepoznao njegov glas”, rekao je policijski službenik.

On je dodao i da je koliko se seća, neko od kolega pre njega došao do saznanja da je predsednik Srbije jedan od sagovornika Miše Vacića.

“Što se tiče komunikacija sa Andrejem Vučićem, tu su komunikacije bile češće i takođe neformalnog tipa. Koliko se sećam kao sagovornik Miše Vacića jedne prilike se javio i tadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ali nisam ja prisluškivao taj razgovor već neko od kolega, a ne mogu da se setim ko“, naveo je službenik.

On u svojoj izjavi kaže da su, svaki put kada su se u razgovorima pojavljivale pomenute štićene ličnosti, o tome momentalno obaveštavani njegov šef odseka Zoran Mihajlović, načelnik Odeljenja Nenad Bogosavljević, te da je siguran da su oni o tome, kako je naveo, obaveštavali načelnika Službe Darka Cvijanovića.

Sugerisao da Vacić nije od bezbednosnog interesa za službu

“Pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću bih izjavio, kada sam shvatio da je lice blisko sa predsednikom Srbije i njegovom porodicom, u više navrata sam svojim neposrednim starešinama sugerisao da lice Miša Vacić nije od bezbednosnog interesa za službu, da se nad njim prekine eksploatacija mera tajnog nadzora komunikacije, ali sam uvek dobijao odgovor da mora da se nastavi rad prema imenovanom licu, te da je to stav načelnika Službe Darka Cvijanovića”, izjavio je policjski službenik.

Objasnio je da su tokom trajanja operativne obrade „Vitez“, u skladu sa zakonom pravljeni mesečni izveštaji koji su dostavljani nadležnom sudu, a kada je mera istekla da je napravljen završni izveštaj koji je dostavljen nadležnom sudu i tužiocu.

Kako se iz službene beleške može videti, policijski službenik je bio spreman da se podvrgne poligrafskom ispitivanju a da je njegovo „svedočenje“ trajalo puna dva sata i petnaest minuta.

Ovaj izveštaj su potpisala ovlašćena službena lica Radoš Mijatović i Zoran Vuković.

Podeli
Updated: март 16, 2021 — 2:46 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *