Dodik: Hoćemo jedinstvenu Srpsku državu

To treba uraditi demokratskim putem i političkim merama, a ne ratom, poručuje predsednik Republike Srpske

Živimo u doba kad će za par godina ili decenija morati da se napravi nova konfiguracija sveta, Srbi tu ne smeju da budu zatečeni – već sada treba da kažemo da u ovom veku hoćemo jedinstvenu državu koju čine Republika Srpska Srbija sa KiM i, ako bude takva demokratska odluka, i Crna Gora, poručuje predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

On, u intervjuu za RT, ističe da to treba izvesti demokratskim putem i političkim merama, a ne ratom.

    Dodik podseća da u članu 10 Dejtonskog sporazuma precizno piše da visokog predstavnika biraju strane potpisnice, a potvrđuje se rezolucijom Saveta bezbednosti.

“Odjednom je pokušano da se nametne da visokog predstavnika bira neki PIK, slučajno izabrana grupa zemalja koja je sebe proglasila nekim prijateljima Bosne i Hercegovine, koji žele i misle da mogu njome da upravljaju… Tako smo dobili situaciju da Šmitu koji je nominovan od strane bivše savezne Vlade Nemačke koju je vodila Merkelova, Savet bezbednosti ne potvrdi izbor. Amerikanci mu kažu: ‘upadaj u BiH, mi te podržavamo, radi šta hoćeš, a to što se buni taj Dodik, mi ćemo se obračunati sa njim, mi ćemo njemu uvesti sankcije, uvešćemo sankcije njegovoj deci, unučadima, zagorčaćemo mu život’”, navodi predsednik Republike Srpske.

Ocenjuje da bi sledeća odluka nakon njegovog sklanjanja bila oduzimanje imovine Republici Srpskoj. Na pitanje koliko je blizu liniji kada će reći “dosta” i krenuti ka alternativi koja podrazumeva samostalnost RS, Dodik poručuje “da se približavamo toj liniji”. Dodaje da “zapadnjaci hoće da sve personalizuju i da ga odvoje od RS”.

    “Ne možete nikad računati da ste nešto završili sa njima. Sledeće što dolazi sledećeg dana je još gore. Evo, da se neko našao umesto mene i da je dao saglasnost da se uvedu Rusiji sankcije, da li bi položaj RS bio bolji? Bio bi još gori. Izgubili bismo prijatelja koji se zove Rusija, a od ovih bismo dobili samo povećana traženja, zato što bi sada razumeli da nemamo više prijatelja”, ocenjuje Dodik.

O pitanju Kosova i Metohije kaže da treba držati do ispravnog i dugoročno stabilnog rešenja, “a to nije interes Britanije i Amerike”.

“Jedino je rešenje Republika Srpska, Srbija i srpski prostori, Kosovo i Metohija i naravno, a i vraćanje Crne Gore srpskom nacionalnom biću, jer ona nesumnjivo tu pripada”, poručuje predsednik RS.

To je, po njegovim rečima, nešto što mora da bude uvažavano kao snažan srpski nacionalni interes na ovim prostorima.

    “Hajde da uzmemo hipotetički: kako možete da gurate Kosovo i Metohiju kao nezavisnu državu i urušavate teritorijalni integritet Srbije, a ne prihvatate da Republiku Srpsku stavite u isti status? To su ti dvostruki aršini”, ocenjuje Dodik.

Po njegovom mišljenju, “jedina šansa za miran život U BiH je da se mirno raziđemo i da niko nikom ne pravi probleme”.

Podeli
Updated: новембар 3, 2023 — 3:43 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *