“DOKTOR SMRT” Lončar će moći da naredi obaveznu vakcinaciju za sve građane

Izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je danas pred poslanicima srpskog parlamenta, biće omogućeno nekoliko ključnih promena, kada je reč o borbi sa koronavirusom. Uvode se prekršajne kazne za nepoštovanje ličnih mera zaštite, definiše se šta je kućna izolacija, a šta karantin u kućnim uslovima. Kada je reč o vakcinama, zakon će dati mogućnost uvođenja i obavezne vanredne vakcinacije.

Šta je lična zaštita od infekcije, po čemu se razlikuju karantin i izolacija, da li će vakcinacija protiv kovida 19 biti obavezna, ko će moći da nam naplaćuje kazne za nenošenje maski, koliko ćemo plaćati kazne, ko će ih plaćati, da li će postojati posebne mere na granicama kada je reč o zaštiti od infekcije zaraznim bolestima, pitanja su na koje bi odgovore trebalo da daju izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Ovaj predlog zakona, koji je Vlada Srbije usvojila prošle nedelje, danas je na raspravi u Skupštini, a njegova primena počinje po usvajanju i objavi u Službenom glasniku.

Vakcinacija

“U slučaju pojave epidemije zarazne bolesti, može se odrediti i preporučena ili obavezna vanredna imunizacija protiv te zarazne bolesti za sva lica, odnosno za određene kategorije lica, ako se utvrdi opasnost od prenošenja te zarazne bolesti, kao i u slučaju unošenja u zemlju određene zarazne bolesti, u skladu sa planovima za odstranjivanje i održavanje statusa iskorenjivanja određenih zaraznih bolesti” navodi se u Izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Odluku o vanrednoj vakcinaciji donosi ministar.

“Obavezna, odnosno preporučena vanredna imunizacija naređuje se aktom ministra, u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, na predlog Zavoda uz saglasnost Komisije”, stoji u Zakonu.

Pročitajte više o tome ko je ličnost koja odlučuje o našem zdravlju.

Podeli
Updated: новембар 13, 2020 — 10:23 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *