DOKTOR SMRT PRETI NARODU: Pazite šta pričate o vakcinama, možete dobiti 5 GODINA ROBIJE

Lončar je u četvrtak u parlamentu predložio da se u medijima i na društvenim mrežama u Srbiji uvede zabrana emitovanja poruka protiv vakcinacije

Ko širi lažne vesti o vakcinama i vakcinaciji, ići će u zatvor, čak i do pet godina. Ministarka pravde Maja Popović i ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavili su obračun sa antivakserima i oštru reakciju državnih organa prema svima koji pronose lažne vesti.

Oboje su se pozvali na Krivični zakonik, a on u članu 343 predviđa da onaj ko iznošenjem ili pronošenjem lažnih vesti ili tvrđenja izazove paniku ili teže narušavanje javnog reda ili mira ili osujeti ili značajnije omete sprovođenje odluka i mera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom.

Ako je delo učinjeno putem sredstava javnog informisanja ili sličnih sredstava ili na javnom skupu, učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.

Loading...

Lončar je u četvrtak u parlamentu predložio da se u medijima i na društvenim mrežama u Srbiji uvede zabrana emitovanja poruka protiv vakcinacije.

– Antivakserima ne treba davati prostora u medijima i na društvenim mrežama jer ne postoji nijedan dokaz koji bi potkrepio da se ljudi ne vakcinišu protiv korona virusa. Ne postoji nijedan dokaz da vakcina škodi, imate milion i jednu činjenicu za vakcinu, da spasava živote, da poboljšava zdravlje, da sprečava prenošenje virusa, a za ovo što rade antivakseri nemate nijednu činjenicu, nijedan dokaz – naveo je Lončar i poručio:

– Nisam stručnjak za društvene mreže, ali sam video da su takve zabrane već uveli ili najavili na Guglu i Tviteru. LJudi, samo se držite činjenica i vakcinišite se.

Ministarka pravde Maja Popović se nadovezala, rekavši da će apelovati na tužilaštvo da reaguje na širenje lažnih vesti i panike u vezi s vakcinacijom.

– Širenje lažnih vesti je krivično delo i na nama je da postupamo po zakonu. Na nadležnim tužilaštvima je da reaguju na lažne vesti i na sve što se u tom smislu događa na društvenim mrežama, pa i u medijima – rekla je ministarka, prenosi Republika.rs.

Još ranije je Udruženje sudija i tužilaca Srbije, na čijem je Nenad Stefanović čelu, upozorilo da iznošenje lažnih vesti kojima se izaziva panika i otežava sprovođenje mera u borbi protiv koronavirusa predstavlja krivično delo.

– Ukazujemo na krivičnu odgovornost lica koja iznošenjem ili pronošenjem lažnih vesti ili tvrdnji izazovu paniku, odnosno na taj način osujete ili znatno otežaju sprovođenje odluka i mera državnih organa, naročito putem sredstava javnog informisanja ili društvenih mreža – navelo je ovo udruženje.

Podeli
Updated: 31 марта, 2021 — 9:00 pm

1 Comment

Add a Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *