DR MILICA TOMAŠEVIĆ: Zbog Rio Tinta će masovno umirati od raka, voda će biti otrov!

Gost medijske kuće „Centar”, u emisiji „Intervju”, koju uređuje i vodi Dejan Petar Zlatanović, bila je biolog dr Milica Tomašević.

Tema emisije je bila potencijalna ekološka katastrofa koja preti Srbiji zbog namere Rio Tinta da otvori desetak rudnika širom naše zemlje.

Naša gošća je iznela zastrašujuće podatke i razmere uništenja vode, zemljišta, vazduha, biljnog i životinjskog sveta i ljudi, ne samo u neposrednoj blizini rudnika već i u Beogradu.

Deo zaključaka:D

Zauzeće plodnog zemljišta

Rizik proizvodnje: „Nemilosrdna prema prirodi i stanovništvu“

O korišćenim sirovinama

Poremećaj geološko-morfološke strukture

Izvoz organskih proizvoda

Vrednost izvoza

Planovi

U ovom kraju 19.000 ljudi zavisi od poljoprivrede, a Rio Tinto bi zaposlio 2.000 ljudi. Ako Srbija ima novca neka ih uloži u poljoprivredu.

U 2018. godini izvezeno je 2.774 tone meda u vrednosti od 12,4 miliona dolara. U 2020. godini Srbija je izvezla 2.700 tona meda, za oko 13 miliona evra više nego u 2019.  (46%) – podaci su Privredne komore Srbije. Iz ovih podataka se vidi šta je perspektiva Srbije – zdrava i plodna zemlja za proizvodnju organske hrane. Umesto godišnjih neizvesnih 7,5 miliona evra za rudarsku rentu od Rio Tinta, uz devastirano preko 2.000ha plodne zemlje, Srbija bi sa tog područja dobijala mnogo više od proizvodnje meda, bobičastog voća, jabuka i šljiva.

U ovom projektu nedostaju procene: koji su uticaji na životnu sredinu, koje su mogućnosti poljoprivrede i šta je životni vek rudnika.

Imaju Plan posebne namene, što je ilegalno, zato što nisu imali procenu rudne rezerve koju su overili godinu dana posle tog Plana posebne namene.

Napravljen je prostorni plan, a nije napravljena studija izvodljivosti.

To je privatna kompanija i nema razloga zašto bi nama privatnik dokazivao da je to opravdano. To je zamena teza, država je spremna da proglasi javni interes za privatni projekat, što je kršenje zakona, ustava. Za privatni projekat se država uključuje da preti eksproprijacijom i oduzimanjem zemlje, što je protivzakonito.

Šta je interes Srbije?

Rio Tinto sasvim sigurno nije potreban Srbiji.

Šta ćemo mi ostaviti budućim pokoljenjima?

Mudri severnoamerički indijanci su znali: Zemlju ne nasleđujemo od predaka, mi je pozajmljujemo od svoje dece.

Mislimo o tome.

Dr Milica Tomašević

Podeli
Updated: септембар 6, 2021 — 6:55 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *