Dragana Rakić: Neće biti bojkota, već POBUNE ako izbori ne budu slobodni i pošteni

Od javnog je interesa da se izborimo za mogućnost da se promene u ovom društvu dese demokratskim putem, na izborima.

A te promene će se u Srbiji neminovno desiti, jer je društvo na ivici kolapsa i stanje je neodrživo – kaže u intervjuu za Direktno.rs, zamenica predsednika Demokratske stranke, Dragana Rakić.

Demokratska stranka (DS), Stranka slobode i pravde (SSP) i Pokret slobodnih građana dogovorili su se pre mesec dana o izradi predloga Platforme za dijalog o izbornim uslovima sa predstavnicima vlasti pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta (EP).

 Navodeći da su slobodni izbori “uslov svih uslova” za “vraćanje demokratije i normalnog života u Srbiju”, najavili su da će predlog platforme uputiti “svim relevantnim opozicionim akterima koje insistiraju na promeni dosadašnjih izbornih uslova i prihvataju isključivo dijalog pod pokroviteljstvom EP”. Tim povodom, razgovarali smo sa Draganom Rakić.

Dokle se stiglo sa zajedničkom platformom za pregovore pod okrijem Evropskog parlamenta o uslovima za slobodne i poštene izbore?

– Ono što smo najavili, to smo i uradili: Demokratska stranka je zajedno sa SSP-om i PSG-om napisala svoj predlog platforme koju smo prosledili svim ostalim relevantnim opozicionim organizacijama.

U pitanju je radni dokument i samim tim podložan je menjaju i korekcijama. Zamolili smo opozicione partnere da nam svoje komentare i sugestije pošalju do 19. januara što su mnogi i uradili. Trenutno je u toku intenzivan rad na ovom dokumentu i veoma je bitno da sa svim relevantnim opozicionim organizacijama dođemo do zajedničkog kompromisnog rešenja.

DS je tom cilju veoma posvećena. Verujem da ćemo svi odgovorno pristupiti borbi koja je pred nama. Demokratske promene u Srbiji su od javnog interesa i lični i stranački interesi
ne smeju odneti prevagu u ovom slučaju.

Ukoliko ne uspete da se izborite za slobodne i poštene izbore, da li je moguć ponovni bojkot?

– Demokratska stranka će učestvovati isključivo u izbornom procesu u toku koga se građani mogu objektivno i potpuno informisati putem medija sa nacionalnom frekvencijom, slobodno formirati svoju izbornu volju i potom je slobodno izraziti glasanjem bez ikakvih pritisaka ili ucena.

Performans koji korumpirani režim naziva izborima predstavlja fasadnu demokratiju, kao što je fasada i sve što radi ova vlast iza koje se krije totalna propast. Dakle, DS će učestvovati na izborima onda kada oni to zaista i budu.

Verujem da ćemo se u saradji sa drugima opozicionim snagama, uz posredstvo EU, izboriti za to elementarno pravo koje je zakonom i Ustavom garantovano građanima Srbije. Ne verujem da je bojkot ponovo moguć, ali to nije dobra vest za kriminalni režim.

Kada se građanima oduzimaju prava i slobode, što je u Srbiji svakodnevica, pobuna može biti prirodno i legitimno ishodište. Uzimajući u obzir činjenicu da je ova vlast duboko podelila društvo, da manipuliše strahom i igra se emocijama naroda, neželjeni scenariji mogu postati jedini realni.

Zbog toga je od javnog interesa da se izborimo za mogućnost da se promene u ovom društvu dese demokratskim putem, na izborima. A te promene će se u Srbiji neminovno desiti, jer je društvo na ivici kolapsa i stanje je neodrživo. Da zaključim: naredni izbori će biti slobodni i pošteni, ili ih neće ni biti. Biće pobune. Bojkota sigurno neće biti ovog puta.

Očekujete li da će SNS pristati da ispuni bilo šta od vaših zahteva za slobodne i poštene izbore?

– Od SNS-a očekujem upravo ono što u teoriji, ali i u praksi, jeste manir autokratskih korumpiranih režima – da ne biraju sredstva braneći svoje bogatstvo stečeno kroz kriminalne radnje. Radiće sve ono što im mi, građani Srbije, svojim činjenjem, ili ne činjenjem dozvolimo.

Pošto je ovaj režim bio utemeljen na pogrešnoj hipotezi da može biti koristan u smislu stabilnosti države i regiona, jeko je bitan i odnos EU prema ovom pitanju.

Uzimajući u obzir demokratske promene koje su se desile i koje će se dešavati u okruženju, ali i na globalnom nivou, verujem da će se slučaju zarobljene i neslobodne države Srbije pristupiti sa posebnom pažnjom.

Da li mislite da ima dovoljno vremena da se izborni uslovi promene i vaši zahtevi za slobodne i poštene izbore u celosti primene?

– Ima vremena ukoliko postoji politička volja da do toga dođe. U prošlosti smo na više primera videli kako ovaj režim popušta i pristaje na kompromis ukoliko je pritisak javnosti i građana dovoljno jak. Takođe i od EU očekujemo da sa svoje strane izvrši pritisak na aktuelni režim u Srbiji kako bi sve one vrednosti i standardi koje uživaju građani Evropske unije postali i naša svakodnevica.

U nekim medijima su se pojavile spekulacije da DS zajedno sa SSP-om i PSG-om radi na osnivanju nove stranke. Ima li istine u ovim navodima?

– Bilo bi glupo da se ne zovemo Demokratska stranka sad kada je ona na vlasti u SAD. Šalu na stranu, Demokratska stranka je otvorena za sve smislene predloge koji nas približavaju našem cilju, a to je Srbija kao uređena evropska država u kojoj se bezbedno i dobro živi.

Preduslov za to je promena kriminalnog, korumpiranog režima. Pozdravljamo sve integrativne procese u opoziciji, jer verujemo da su oni korisni. Međutim, istina je da pravljenje nove stranke nismo čak ni razmatrali kao moguću opciju.

Gašenje DS kao entiteta nije dobro ni za opoziciju, niti za ruiniranu parlamentarnu demokratiju u Srbiji. Zato smo naša vrata širom otvorili za sve one koji sa nama dele zajedničke vrednosti i teže istom cilju.

Za nekoliko dana, tačnije 3. februara proslavićemo 101. rođendan Demokratske stranke i 31. rođendan od njenog obnovljenog rada. Borimo se i trajemo uprkos mnogim izazovima, nema razloga da tako ne bude i ubuduće.

Izvor: Direktno

Podeli
Updated: јануар 29, 2021 — 3:15 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *