DRON NOSIO EKSPLOZIV NA ZAGREB! I dalje misterija ko je vlasnik i odakle je došao

Iz olupine bespilotne letelice koja se u četvrtak srušila i izazvala eksploziju u Zagrebu izvučena je „crna kutija“ koja je delimično oštećena.

Načelnik Vojne policije Oružanih snaga Republike Hrvatske Vlado Kovačević, kaže da fragmenti letelice upućuju na mogućnost da je nosila eksplozivnu napravu.

Kovačević je istakao da se za sada ne može reći ko je vlasnik drona, odakle je došao ili koja mu je bila misija.

Naglašava da će tačni podaci biti dostupni tek nakon veštačenja, a da su za sada sve samo pretpostavke.

„Možemo pretpostaviti da je letelica nosila eksplozivnu napravu, jedan deo ukazuje na to, ali sve ćemo to tek videti“, naveo je Kovačević.

Kaže da, po svemu sudeći, letelica nije bila špijunske ili obaveštajne namene jer se eksploziv kod takvih letelica ne koristi.

„Pristupili smo istražnim radnjama, ali vrlo oprezno, kao da smo operisali oko. Imali smo prepreke – električni kabl neposredno u blizini i veliko stablo čiji je koren bio duboko u zemlji paralelno uz letelicu. Osim toga, bila je i pretpostavka da eksplozivna naprava još uvek može biti u trupu letelice. Najbitnije je da smo došli do crne kutije“, objasnio je brigadir Kovačević.

Navodi da će se „čitanjem“ kutije baviti vojni stručnjaci iz vazduhoplovstva, ali da će biti uključeni i stručnjaci sa Fakulteta strojarstva i naučnici, a da nije isključena ni saradnja sa partnerskim zemljama.

Podeli
Updated: март 14, 2022 — 9:16 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *