Država za četiri godine Pinku odložila plaćanje 1,52 milijarde dinara poreskog duga

Država je televiziji Pink za četiri godine odložila plaćanje preko 1,52 milijarde dinara poreskog duga, a to nisu jedine privilegije koje provladini mediji godinama uživaju, pokazuju podaci do kojih je došao Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Osim što je dobila priliku da oko 1,52 milijarde dinara poreskog duga plati na rate, televizija Pink je istovremeno dobila od države najmanje 1,28 milijardi dinara kredita za izvoz

Kako piše CINS, u nefer utakmici sa nezavisnim medijima, ova provladina televizija godinama ima povlašćen tretman, nekad bez obzira na propise.

Pink je godinama uspevao da odloži plaćanje poreza pa je tako Poreska uprava za četiri godine omogućila reprograme duga na ukupno 93 rate.

Loading...

Ružičasta televizija je dugovala 231,2 miliona dinara u martu 2012, kada je sa Poreskom upravom potpisala sporazum da plati porez na šest rata. Nešto više od godinu dana kasnije, u junu 2013, novi dogovor je omogućio Pinku da 705,01 miliona dinara plati kroz 15 rata.

Do oktobra 2014. TV Pink je napravila novi dug prema državi, ovog puta 197,5 miliona dinara čije plaćanje je odloženo na 12 rata. Još jedno odlaganje televizija je dobila u martu 2016. za dug od 389,1 miliona dinara koji ima obavezu da izmiri u čak 60 rata.

Po kojim kriterijumima je Poreska uprava odlučila da odlaže plaćanje duga Pinku nije poznato, s obzirom na to da je ova državna institucija godinama odbijala da dostavi novinarima CINS-a sklopljene ugovore.

Pored toga, TV Pink je godinama dobijala novac od državne Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI), takođe pod nepoznatim uslovima. Istraživanje CINS-a pokazuje da su ova televizija i AOFI u više navrata ugovorili kredite za izvoz, ali od AOFI nisu stigle informacije po kojim kriterijumima i šta tačno Pink izvozi, a da je vredno državne pomoći.

CINS je ipak među podacima o zalogama TV Pink pronašao ugovore o kreditu i garanciji iz 2014. – godine u kojoj je Pink dugovao porez državi.

Jednim od ovih kredita je u decembru omogućeno finansiranje dva ugovora nepoznate sadržine koje je Pink sklopio sa firmama u regionu – preduzećima BH Telecom iz Sarajeva i MTEL iz Podgorice. Za to je televizija dobila 164,2 miliona dinara koje je trebalo da otplati u 12 mesečnih rata. Prethodno je, četiri meseca ranije, AOFI dao novčanu garanciju Pinku od 293,3 miliona dinara kako bi dobio kredit od AIK banke.

Kako se navodi na sajtu AOFI, jedan od uslova za dobijanje garancija i kredita jeste potvrda Poreske uprave o izmirenim poreskim obavezama.

Međutim, te godine se Pink international company – vlasnik TV Pink – našla na spisku najvećih poreskih dužnika Poreske uprave. Tri dana pre sklapanja ugovora o garanciji, ružičasta televizija je dugovala 197,5 miliona dinara.

AOFI je i narednih godina sklapala ugovore sa Pinkom i po osnovu nekakvog izvoza je ovoj televiziji isplaćeno 433,3 miliona dinara tokom 2015, dogodine 431,4 miliona dinara, da bi u martu 2017. godine na račun Pinka leglo 402,7 miliona dinara.

Zbog činjenice da je Pink 2014. godine bio najveći poreski dužnik među medijima i da poseduje nacionalnu frekvenciju, Savet za borbu protiv korupcije je u Izveštaju o vlasničkoj strukturi i kontroli medija istakao da je ova televizija kasnila sa otplatama poreskog duga, ali ugovor o reprogramu nije raskinut.

Podeli
Updated: 21 септембра, 2019 — 5:06 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.