Energetska mafija: Otvoreno pismo ekologa tašti Novaka Đokovića, energetskoj mafijašici

Nekoliko ekoloških NVO uputilo je otvoreno pismo Veri Ristić, tašti Novaka Đokovića i energetskoj mafijašici s molbom da prestane da uništava reke Srbije.

Pismo prenosimo u integralnoj verziji:

Poštovana gospođo Ristić,

Obraćamo Vam se da bismo Vam skrenuli pažnju na posledice izgradnje malih hidroelektrana na rekama Srbije, katastrofalne po stanovništvo naše zemlje i njene buduće generacije, ne bi li ste ih pri donošenju poslovnih odluka uzeli u obzir. Morate biti svesni da će Vaše ignorisanje postojećeg problema značajno narušiti Vaš ugled i dovesti u pitanje Vaš stvarni stav u odnosu na zemlju u kojoj živite. Pokazalo se da su projekti malih hidroelektrana u Srbiji devastirajući po životnu sredinu, da ne poštuju osnovne uslove neophodne za opstanak živog sveta i da značajno narušavaju kvalitet života ljudi u naseljima kroz koja reka prolazi. Upoznaćemo Vas sa sledećim poražavajućim činjenicama:

Loading...

1. Srbija je najsiromašnija zemlja Balkana po pitanju domicilnih površinskih voda; izgradnja MHE remeti tokove podzemnih voda i narušava napajanje izvorišta, te preti potpunim uništenjem vodotokova koji su od dragocenog značaja za snabdevanje naše zemlje čistom vodom.

2. Izgradnja MHE uništava živi svet u reci. Na taj način se dodatno ugrožavaju zaštićene vrste životinja, na šta ni jedan čovek nema pravo, ako postupa po zakonu i po savesti; Osim toga, ugrožavaju se i nezaštićene vrste biljaka i životinja – koje za prirodu nisu ništa manje značajne od zaštićenih.

3. Gradnjom MHE seče se šuma, pokreću klizišta i gomila blato u vodovodu, čime raste rizik od bujičnih poplava i otežava se vodosnabdevanje stanovništva. Pozivamo Vas da obiđete ta područja i upoznate se sa lokalnim stanovništvom i čujete kako su Vaši projekti promenili njihov život.

4. Uvođenjem reka u cevi, u potpunosti se narušava izgled sela i onemogućava bavljenje poljoprivredom, pa tako naša sela osim što su siromašna postaju rugobna i mučna za život. Ovime se ljudima šalje poruka da je najbolje da se iz njih isele.

Svesni smo potrebe za razvojem na polju energetike, ali se zalažemo da taj razvoj bude održiv, i smatramo da je dužnost svakog građanina Srbije da se za to bori, na šta nas i poziva odredba Zakona o očuvanju prirode. Pozivamo Vas da kroz svoje dalje odluke dokažete da Vam lični profit nije važniji od prirode koja pripada svima nama.

POTPISNICI:

Grupa građana „Odbranimo reke Stare planine“

Ujedinjeni ribolovci Srbije

Vojvođanska zelena inicijativa, Novi Sad

Izvor: Ricochet Special

Podeli
Updated: 21 августа, 2019 — 7:38 pm

1 Comment

Add a Comment
  1. Treba jebati ovu babu, sve sa kurvom kćerkom jer joj to ona omogućuje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.