Epidemija GRIPA o kojoj se ćuti


FOTO: PRINTSCREEN

Prema podacima Instituta „Batut“ od 8. februara, u Srbiji je od gripa obolelo 85.000 lica, pet lica je preminulo, epidemija je proglašena na području Pirotskog , Moravičkog i Zlatiborskog okruga, kao i u gradu Nišu
Nakon što je u petak prijavljena epidemija gripa u Nišu, nastupio je muk u nadležnim zdravstvenim ustanovama. Koliko je obolelih i da li su tačni navodi o novim smrtnim slučajevima (dve osobe u KC Kragujevac, jedna u Čačku i jedna u Požarevcu) ne žele da govoreu kliničkim centrima, ni u Institutu za javno zdravlje, već upućuju na Institut Batut, gde – takođe ćute.
Informacije o obolelima od gripa poslednjih dana postale su, poput državne tajne. Dok su u kliničkim centrima prošle nedelje svakodnevno davali podatke o tome koliko je ljudi sa simptomima gripa hospitalizovano, kao i informacije o preminulim osobama, od subote su zaćutali. Šestu žrtvu gripa nisu zvanično potvrdili, a sada za sve informacije upućuju na “Batut”

Iako nema zvanične potvrde da broj obolelih od gripa raste, svi oni koji su tokom proteklih dana morali da odu do neke od zdravstvenih ustanova mogli su u to i lično da se uvere.
Ispred lekarskih ordinacija se čeka u kolonama, a najveći broj obolelih žali se na siptome sličnim onim koje grip izaziva kao što su visoka temperatura, kašalj i bolovi u mišićima.

O epidemiji i posledicama se ne oglašava, ni klinički centri ni Batut, čak ni za sve nadležni predsednik koji se nalazi u kampanji i očekuje dobru posetu na skupovima baš najugroženije kategorije stanovništva. Na ovo misteriozno ponašanje nadležnih organa nemaju pritužbi ni opozicionari koji takođe očekuju sve veću posetu na protestima.
Pa se stoga samo nameće najugroženijoj kategoriji stanovništva, starijim građanima slabijeg zdravlja, da odu na vakcinaciju, ili da izbegavaju masovne skupove.

Podeli
Updated: 13 фебруара, 2019 — 7:35 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.