ERDOGANOV STIL: Lazović u zatvor, preti mu i zaplena imovine zbog organizacije protesta

Nastavlja se pravno i materijalno gonjenje i iznurivanje aktivista Ne davimo Beograd. Ovoga puta, zbog organizacije jednog od protesta, aktivista inicijative Radomir Lazović osuđen je na novčanu kaznu u iznosu od 100 hiljada dinara, navodi se u saopštenju Inicijative Ne davimo Beograd.

Kazna je, kako kažu, preinačena u 60 dana zatvora i popis, procenu i prodaju njegovih pokretnih stvari koje se nađu na adresi prebivališta, do naplate kazne.

Iz Inicijative ističu da se protiv njihovih aktivista vodi preko 30 postupaka, a da je ovo prvi u kome je, zbog visine kazne, naložena zaplena imovine osuđenog.

„Presuda se odnosi na kršenje Zakona o javnom okupljanju. Donesena je uprkos žalbi okrivljenog da je protest organizovan u skladu sa zakonom koji ostavlja mogućnost spontanog okupljanja u roku kraćem od predviđenog za prijavu skupa. U ovom slučaju, spontano okupljanje izazvano je novim otkrićima o umešanosti tadašnjeg gradonačelnika Siniše Malog u rušenje u Hercegovačkoj ulici“, kaže se u saopštenju.

Ove kazne, kako kažu, kao i procesi koji se vode protiv organizatora protesta “1 od 5 miliona” ili nepodobnih novinara i medija, jasno govore da će se vlast obračunati sa svima koji se usude da javno kritikuju njihov rad, ukazuju na kršenja zakona i posledice naprednjačke otimačine po svakodnevni život i siromaštvo građana.

„Pravno iznurivanje, zajedno sa medijskim blaćenjem, ali i konkretnim pretnjama i fizičkim nasiljem, deo je kontinuiranih političkih pritisaka kako bi se građani, aktivisti i mediji zastrašili i ućutkali“, ističu iz Inicijative.

„Upravo zbog ovakvog stanja sloboda građana, zatim zbog potpune kontrole i zloupotrebe medija, ucena i potkupljivanja glasača, kao i direktnih izbornih krađa, inicijativa je najavila bojkot narednih izbora i pozvala građane da se uključe u borbu za demokratsku i slobodnu Srbiju.  Na sajtu www.bojkot2020.org građani se mogu prijaviti za naredne akcije u toku kampanje“, navodi se u saopštenju.

Inicijativa Ne davimo Beograd, kako kažu, ne plaši se pritisaka vlasti.

„Inicijativa nema nameru da odustane od suprotstavljanja otimačini koju sprovodi kriminalna partijska elita. Kao i do sada, na sve načine ćemo solidarno zaštititi ljude koji se nađu na udaru režima“, ističu oni u saopštenju.

Podeli
Updated: 12 октобра, 2019 — 9:29 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *