EVROPA SE TRESE! Marin Le Pen pobedila u Francuskoj

Konzervativna francuska stranka Nacionalno okupljanje Marin Le Pen osvojila je više glasova od stranke Republika u pokretu Emanuela Makrona.

Prema procenama agencija Ifop i Ipsos, populistička, antiimigrantska stranka Le Pen osvojila je između 23 i 24 odsto glasova, a Makronova centristička, proevropska stranka između 21,9 i 22,5 odsto.

Očekuje se da će zelena stranka EELV imati oko 13 odsto glasova, što je veliki skok u odnosu na izbore za EP 2014. godine.

Konzervativna degolistička stranka Republikanci na četvrtom je mestu sa oko osam odsto glasova, dok i krajnje leva Nepokorena Francuska i Socijalistička partija imaju izmedju šest i sedam odsto podrške.

Loading...

Iako je poraz francuskog predsednika Emanuela Makrona od Marin Le Pen na izborima za Evropski parlament bio razočaravajući, to neće promeniti politiku vlade, izjavio je visoki zvaničnik Jelisejske palate.

“Ovi rezultati su donekle razočaravajući, ali predsednik neće menjati svoju politiku”, izjavio je neimenovani zvaničnik, prenosi Rojters.

Na teritoriji 27 država članca EU, bez Velike Britanije, na evropske izbore izašlo je oko 51 odsto birača, čime je postignuta najviša izlaznost birača na izbore za EP u poslednjih 20 godina, objavljeno je u Briselu.

– U pitanju je prvi i značajan porast broja birača još od održavanja prvih evropskih izbora 1979. godine – izjavio je portparol Evropskog parlamenta.

Podeli
Updated: 27 маја, 2019 — 1:11 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.