EVROPA TERA OPOZICIJU NA NEPOŠTENE IZBORE – Treba ima legitiman Vučić

Predsednik Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove Dejvid Mekalister izjavio je da će stranke morati da postignu konsenzus o koracima koje žele da preduzmu da bi se poboljšali rad u parlamentu i uslovi za održavanje izbora.

Izrazivši nadu da će politički akteri „hitno naći zajedničko rešenje za izlaz iz trenutne situacije“, Mekalister je ocenio da se bojkoti „teško kvalifikuju kao održivo demokratsko rešenje“.

„Naš predlog je da olakšamo proces medjustranačkogdijaloga, stranke će morati da postignu konsenzus o koracima koje žele da preduzmu kako bi se poboljšali uslovi za rad u parlamentu i za održavanje parlamentarnih izbora“, rekao je Mekalister.

Stranke vladajuće koalicije najavile su da će učestvovati u razgovorima u Skupštini Srbije, dok je poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Šešelj zatražio otkazivanje sastanaka s bivšim evro-poslanicima, uz ocenu da se njihovim dolaskom ponižava najviše zakonodavno telo i da parlament treba sam da reši probleme koje ima.

Loading...

„Dakle, mi sami ne znamo kako funkcioniše demokratija i kako treba da radi Skupština, naučiće nas bivši poslanici Evropskog parlamenta i još se kao pozitivna stvar navodi činjenica da su oni popravili stanje i u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori, kada su one imale problema sa svojim parlamentom“, rekao je Šešelj.

Razgovore bojkotuje Demokratska stranka čije je Predsedništvo odlučilo da ne šalje predstavnike na skup čiji će moderatori biti bivši evro-poslanici Knut Flekenštajn i Eduard Kukan.

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović najavio je ranije da DSS neće učestvovati u međustranačkomdijaloguu Skupštini Srbije, jer kako je ocenio, unutrašnje stvari treba rešavati unutar institucija sistema i kroz razgovor isključivo srpskih političkih aktera.

Učešće na sastanku potvrdila je potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić koja je dodala da neočekuje da ćevlastbila dovoljno „agilna“ da ispuni 42 zahtevaopozicijekako bi se izbegao bojkot izbora.

Dolazak je potvrdila i Socijaldemokratska stranka (SDS) koju će predstavljati lider stranke Boris Tadić i šef poslaničke grupe Marko Đurišić.

Navodeći da je dijalog „jedini demokratski način da dodjemo do suštinskih promena“, Pokret slobodnih gradjana je najavio da će učestvovati u razgovorima, kao i Stranka moderne Srbije koja je navela da „dosledno podržava svaku misiju dobre volje koja za cilj ima poboljšanje demokratije u Srbiji“.

Učešće u dijalogu potvrdili su i Srpski patriotski savez (SPAS) Aleksandra Šapića i Nova Srbija.

Dijalogu Skupštini Srbije će, kako je ranije najavljeno, biti bez prisustva medija, po pravilima „Čatam haus“, a teme razgovora biće: izborna administracija, mediji i uloga REM-a i RTS-a, transparentnost biračkih spiskova, finansiranje kampanja i obuka birača.

Mediji su preneli da se do kraja godine očekuju još dve runde sastanaka, u koje će verovatno biti uključeni evropski poslanici iz Delegacije EP za Srbiju, kojom predsedava Tanja Fajon, i novi izvestilac EP za Srbiju, koji još nije izabran.

Podseća se da su Kukan i Flekenštajn bili deo „trojke“ Evropskog parlamenta koja je posredovala u rešavanju političke krize u Makedoniji 2015-2016. godine.

Kukan i Flekenštajn su krajem avgustau Beogradu odvojeno razgovarali s predstanicima vlasti i opozicije.

Podeli
Updated: 9 октобра, 2019 — 5:11 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.