Fajzer KAŽNJEN 2,3 milijarde dolara ZA MITO lekarima i PRIKRIVANJE NUSPOJAVA LEKOVA

Američka farmaceutska kompanija Fajzer mora platiti rekordnih 2,3 milijarde dolara odštete zbog lažnog promovisanja, podmićivanja i prikrivanja nuspojava od uzimanja lijekova. Taj najviši iznos kazne u farmaceutskom sektoru oštar je udarac Fajzeru, ali ujedno i upozorenje američkim kompanijama da ne pribjegavaju neetičkom poslovanju.

Opomena farmaceutima

Najveći svetski proizvođač lijekova Fajzer, koji je lanjske godine prihodio 48,3 milijarde dolara, još je u siječnju obznanio da se zadužio za 2,3 milijarde dolara da bi mogao pokriti iznos odštete. Istraga koja je zaključena priznanjima krivnje dvojice bivših Fajzerovih direktora za prodaju završena je nagodbom. Naime, optužbe koje se stavljaju na teret Fajzeru zbog ustaljene prakse prevara odnose se na promidžbu trinaest lijekova, među kojima su Bextra, Vijagra, Zoloft i Lipitor.

Iz kancelarije američkog tužitelja nakon objave presude su poručili da kazna treba biti opomena svim proizvođačima lijekova te da će poslovanje Pfizera u sljedećih pet godina nadzirati Health and Human Source Department. Lek protiv bolova Bextru, koji može izazvati srčani udar, američki je farmaceut lažno promovirao, a liječnike poticao da ga propisuju i za tegobe koje nisu od artritisa.

Pfizer se tereti i da je liječnicima davao pogodnosti da bi oni posle promovirali lekove i za stanja koja nisu navedena u uputstvu i u većim dozama nego što je bilo propisano uprkos mogućim fatalnim nuspojavama.

“I dok su u Fajzeru pregovarali o prijašnjim prijevarama, i dalje su kršili iste zakone u promociju nekih drugih lijekova”, rekao je zastupnik Mike Louckis, a doktore koji su na to pristali častili su letovanjima, golfom, masažama. Iako se sudski sporovi s korporativnim divovima mogu činiti kao uzaludna borba, šestogodišnji spor s američkim Fajzerovom bivšem zaposleniku Džonu Kopchinskom doneo je 51,5 miliona dolara od milijardu dolara koliko od ukupnog iznosa rekordne odštete otpada na privatne tužbe.

To je, naime, iznos koji američki farmaceut mora isplatiti samo svom bivšem trgovačkom predstavniku Kopchinskom, jednom od zviždača koji se usprotivio prodaji sumnjiva lijeka protiv bolova Bextra.

Profit iznad svega

Kopchinski, koji je 2003. dobio otkaz u kompaniji, podigao je privatnu tužbu protiv Pfizera dvije godine prije nego što je Bextra povučena s tržišta. Nakon što je izgubio posao u Pfizeru, Kopchinski je ostao i bez godišnje plaće od 125.000 dolara. Kopchinski je kazao da ga je zaprepastila Fajzerova taktika prodavanja Bextre. Kao bivši veteran Zaljevskog rata, Kopchinski je rekao da se u vojsci od njega zahtijevalo da pod svaku cijenu štiti ljude, a dok je radio u Fajzeru, od njega se očekivalo da pod svaku cijenu brani profit, čak i kada je u pitanju ugrožavanje ljudskih života. Inače, Kopchinskom će zajedno s još pet zviždača pripasti ukupno 102 milijuna dolara.

Izvor: Rojters

Podeli
Updated: 19 новембра, 2021 — 8:11 am

4 Comments

Add a Comment
    1. Pismenima je dovoljno deset slova da ukucaju i guglov pretraživač i nađu članak

  1. Reuters je ovo objavio 2009. A vi objavljujete da biste obmanuli narod da ne veruje vakcinama! Odgovornost ja na vama!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *