„Fijat od posla veka postao fijasko veka“

Kompanija Fijat krajsler automobili (FCA) iz Kragujevca je u 2018. godini ostvarila neto dobit od milijardu i po dinara, a to je uspela uz subvencije države od 2,75 milijardi, piše Danas.

Za razliku od 2017, kada je država FCA uplatila 1,9 milijardi dinara subvencija, prošle godine se pojavila nova stavka „dodatna davanja“, u visini od 970,2 miliona dinara. U napomenama uz finansijske izveštaje navodi se da je pomoć uplaćena u skladu sa ugovorom iz 2009. godine, ali ostaje nejasno po kojim kriterijumima se subvencije uplaćuju.

Bez obzira što se subvencije knjiže kao poslovni prihod, čak ni one nisu bile dovoljne da se zabeleži pozitivno poslovanje FAC, pošto je ostvaren gubitak od 64,3 miliona dinara, a svi izveštaji o smanjenju proizvodnje u Kragujevcu vide se i iz bilansa uspeha.

Teško je sabrati koliko je država uložila u Fijat u Kragujevcu, direktno u gotovini, u nekretninama i raznim poreskim oslobađanjima, mada oni koji su upoznati sa materijom kažu da je to i više od milijardu evra, konstatuje Danas.

Loading...

List podseća i da subvencije moraju da prestanu krajem ove godine, kada ističe ugovor zaključen 23. decembra 2009.

„Fijat je od ‘posla veka’ postao fijasko veka. To nije posao koji donosi veliku korist za državu. Jedino tu korist ima 2.300 radnika, ali vidimo i oni malo-malo idu na prinudni godišnji odmor“, ukazao je za Danas profesor ekonomije Ljubodrag Savić.

Upitan da objasni zašto je država Fijatu protekle godine dala 2,75 milijardi dinara, predsednik Srbije Alaksandar Vučić je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da samo poštuje ugovor koji ne sme da objavi jer bi usledile drakonske kazne.

Podsetimo, glavni akter potpisivanja ugovora sa Fijatom, Mlađan Dinkić je savetnik predsednika Aleksandra Vučića.

Podeli
Updated: 7 јула, 2019 — 4:10 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.