Fon der Lajen: Srbija mora da prihvati de fakto priznanje Kosova i Metohije (VIDEO)

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sastala se u okviru svoje posete Zapadnom Balkanu sa tzv. kosovskom predsednicom Vjosom Osmani.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za medije sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, o napretku Kosova i Srbije ka EU, evropska zvaničnica je istakla da je to moguće samo ukoliko normalizuju svoje odnose.

„Naravno, postoje određena polja gde treba da se angažuju obe strane, da sarađuju, mi pozivamo Kosovo da olakša postupak za prihvatanje ZSO, koje ostaje kao nacrt, a Srbija mora da prihvati de fakto priznanje. Dijalog EU je fokusaran na razgovore, to je način da napredujemo“, poručila je Fon der Lajen.

Fon der Lajen je u Prištinu stigla iz Severne Makedonije.

Fon der Lajen je rekla da snažno „osuđuje napad od 24. septembra“ u Banjskoj.

„Takav napad je u potpunosti neprihvatljiv. On je u suprotnostima sa vrednostima EU i izvršioci treba da budu izvedeni pred lice pravde“, rekla je ona.

Poručila je da je Kosovo u poslednjem periodu napredovalo i čestitala je na naporima na jačanju demokratije.

Ona je podsetila da je EU podržala viznu liberalizaciju za Kosovo. Njena poseta Zapadnom Balkanu je prilika da se razgovara o bilateralnoj saradnji, a posebno da se regionalnim liderima detaljnije predstavi Plan rasta EU za Zapadni Balkan, saopšteno je iz Evropske komisije.

Fon der Lajen će iz Prištine otići u Podgoricu, zatim u Beograd, a posetu Zapadnom Balkanu završiće 1. novembra u Sarajevu.

Podeli
Updated: октобар 30, 2023 — 5:23 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *