Gardijan: Rusija pobeđuje u ekonomskom ratu 

„Rusija bez teškoća pronalazi alternativno tržište za svoju energetiku, njen izvoz nafte i gasa u Kinu u aprilu je porastao za više od 50 odsto u poređenju s prethodnom godinom”

Rusija dobija ekonomski rat koji je pokrenuo Zapad, a sankcije koje su uvedene protiv nje ne deluju, smatra autor britanskog „Gardijana” Lari Eliot.

„Prošlo je već tri meseca od kada je Zapad počeo svoj ekonomski rat protiv Rusije i on ne ide po planu. Naprotiv, sve ide veoma loše”, piše autor.

Prema njegovim rečima, sankcije nisu uvedene zato što su najbolje rešenje, nego zato što su bile bolje od ostalih varijanti: ne činiti ništa ili se vojno umešati u sukob. Ipak, i sankcije, ocenjuje Eliot, nisu dovele do očekivanih ciljeva.

„Rusija bez teškoća pronalazi alternativno tržište za svoju energetiku, njen izvoz nafte i gasa u Kinu u aprilu je porastao za više od 50 odsto u poređenju s prethodnom godinom. Evropa samo postepeno odustaje od svoje zavisnosti od ruskih energenata i zbog toga je Putin uspeo da izbegne munjevitu finansijsku krizu”, navodi Eliot.

On ukazuje na to da je rublja ojačala zahvaljujući kontroli kretanja kapitala i pozitivnom saldu trgovačke ravnoteže. Rusija ima vremena da pronađe alternativne izvore rezervnih delova i opreme iz zemalja koje su spremne da zaobiđu zapadne sankcije.

„Ako su potrebni dokazi za to da sankcije ne deluju, onda je to odluka predsednika SAD Džoa Bajdena da isporuči Ukrajini napredne raketne sisteme. Nada se svodi na to da će savremene američke vojne tehnologije učiniti ono što do sada nije uspevalo zabranom na isporuku energenata i konfiskacijom ruske imovine: da se Putin natera da povuče vojsku”, piše autor.

Eliot smatra da postoji nekoliko potencijalnih načina da se ruska specijalna vojna operacija završi. Prema njegovim rečima, među njima je „malo verovatna” varijanta da Rusija bude poražena, zatim ekonomska blokada koja bi na kraju mogla da „proradi”, ili mirovni sporazum.

Autor smatra da „ekonomska realnost govori samo jedno: pre ili kasnije će biti zaključen sporazum”.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u više navrata govorio o tome da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, a da su zapadne sankcije Rusiji nanele ozbiljan udarac celoj svetskoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj Zapada je da se pogorša život miliona ljudi. Putin je, takođe, ocenio da će sadašnji događaji podvući crtu ispod globalne dominacije Zapada i u politici, i u ekonomiji.

Izvor: Gardijan

Podeli
Updated: јун 4, 2022 — 11:45 am

1 Comment

Add a Comment
  1. GOVNA KAPITALISTIČKA ZAJEDNO SA OVIM IZ SRBIJE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *