Gardijan: Srbija je Putinov trojanski konj

Britanski list „Gardijan“ objavio je da je mir na Balkanu ponovo ugrožen, te da se vlade EU moraju suprotstaviti srpskoj vladi pre nego što bude kasno.

U analizi o situaciji u Evropi, Velikoj Britaniji i EU i Zapadnom Balkanu pominje se i Srbija Aleksandra Vučića kao „Putinov trojanski konj“.

U tekstu se, između ostalog, navodi da Velika Britanija mora ponovo da se približi evropskoj političkoj zajednici, udruženju koje je bezbrižno proćerdano Bregzitom.

„Ali jača zaštita od Rusije znači i da se Putinovim trojanskim konjima, poput Mađarske Viktora Orbana i Srbije Aleksandra Vučića, treba odlučnije suprotstaviti.

Ovo postavlja pitanja pre svega o sprovođenju osnovnih zakonskih obaveza članstva Mađarske u EU i daljeg statusa Srbije kao zemlje kandidata za članstvo u EU“, piše u tekstu

On se osvrće i na situaciju u Evropi, vezama Velike Britanije i EU, Zapadni Balkan…

Tekst su potpisali Daniel Kon – Bendit, koji predvodi Zelene u Evropskom parlamentu, Timoti Garton Eš, profesor Evropskih studija na Oksfordu, Ireneusz Pavel Karolevski, profesor političke teorije i studija demokratije na Univerzitetu u Lajpcigu, i politikog Klaus Legevi.

Podeli
Updated: март 23, 2022 — 11:05 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *