GDE IDE NOVAC? Kilometar puta u Srbiji 14 miliona evra, u Australiji 2!

Jedan kilometar puta, koji će raditi kineske firme, u Srbiji košta skoro 14 miliona evra, dok kilometar puta u Australiji košta od 1 do 2 miliona evra.

– Za put dugačak 47,7km sa jednim mostom i tunelom dužine 3,5km između Novog Sada i Rume, Srbija će platiti kineskom izvođaču radova 660 miliona evra. Drugim rečima, kilometar puta koštaće građane Srbije skoro 14 miliona evra, više nego koliko košta najskuplji put u Norveškoj – napisao je direktor Instituta za evropske poslove Leo Naim Beširi na svom Tviteru.

Na ovu frapantnu činjenicu da je čak i najskuplji put u Norveškoj jeftiniji od srpskog puta, osvrnuo se korisnik Tvitera koji, kako kaže, radi u ministarstvu za infrastrukturu i saobraćaj u Australiji.

– Pošto radim u ministarstvu za infrastrukturu i saobraćaj u Australiji (DoT) samo hoću da napomenem da izgradnju 1km puta plaćamo oko 1-2 miliona Evra, a to je za četiri traka u oba smera i uključuje zasebnu fiberoptičku mrežu i elektroniku za nadzor i kontrolu saobraćaja – napisao je on.

Postavlja se pitanje zašto su putevi u Srbiji višestruko skuplji, kada je čak i u ekonomski daleko razvijenijim državama cena izgradnje puteva višestruko jeftinija.

– Za jednu od skupljih sekcija na kojoj sam radio cena je bila oko $6M AUD po km ili 4M€/km. Asfalt košta oko $200/t da se postavi sa mašinom „shuttle buggy“ koja košta oko $100/h sa vozačem koji košta isto toliko.

Za direktnog izvođača na terenu, cena jedne radne grupe sa par kamiona, kaminom s vodom, valjkom, mašinama, bagerom, i do 10 radnika nije skuplja od $700-1000 po satu. Ni sam „work site“ sa komunalijama, kućicama, itd ne može biti toliko skup da autoput toliko poskupi u Australiji – objasnio je Tviteraš zašto australijski putevi koštaju jeftinije.

Podeli
Updated: октобар 12, 2020 — 10:07 pm

2 Comments

Add a Comment
  1. Rekoh ja, od kad se počelo naglašavati ,,vrednost radova…“ od tad je počeo lopovluk.Mi smi najjača ekonomija na Balkanu a narod najgledniji pa što nebi platio toliko ili nekome napunio džepove. Može nam se a neka piše ko šta hoće. Šta zna neki tamo direktor evropskog instituta ili radnig ministarstva infrasrukture u belom svetu? Srpski mozak to bolje zna.

    1. Treba napuniti djepove svima u lancu.Jedna kesica bibera 45 dinara nista nema realnu cenu decija kolica cena kao automobila polovnog ili dobrog televizara.Sta je tu normalno?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *