Godinama sam stvarao državu, a „Rusi“ su mi sve srušili za mesec dana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da su vesti o posledicama krize u Ukrajini svakodnevno sve lošije i da bi za Srbiju bila katastrofa ukoliko bi Bugarska zaustavila tranzit ruskog gasa ako ga Rusija bude plaćala u rubljama.

– Vest iz Bugarske pogodila me je kao grom iz vedra neba. Postoji objektivan problem, Rusi nemaju pare, kada im uzmete 300 milijardi u zlatu, sve dolare i efektivu, i terate ih do bankrotstva kako će da plate u dolarima, a ako će da plaćaju u rubljama, a vi presečete tranzit gasa, racunam da i nas neko nesto mora da pita – istakao je Vučić.

On je tako prokomentarisao pitanje o najavi Bugarske da će ako Rusi počnu da plaćaju tanzit gasa u rubljama zaustaviti tranzit njihovog gasa preko Balkanskog toka.

– To bi za nas bila potpuna katastrofa – ukazao je Vučić navodeći da svi ostali imaju odnekud da dobiju gas, a mi nemamo odakle sem preko Ukrajine i Mađarske ili balkanskim tokom iz Bugarske.

– Ako nam to ukinu ne znam šta da radimo. Sad ćemo da kupujemo i po bilo kojoj ceni da utiskujemo gas, ali to nam je nedovoljno. Ne znam sta da kažem, borimo se na dnevnom nivou – istakao je Vučić.

On je rekao da je sve što je rađeno godinama, što je stvaran, kako kaže uspešniji sistem neko sruši za mesec dana, iako ste ni krivi ni dužni, i platili ste milijardu i po evra za taj gasovod da bi gasa imala uvek.

Na pitanje o povećanju cena energenata i hrane u drugim zemljama i da li će Srbija uspeti da zadrži cene, Vučić je rekao da je mnogo teško održati njihov nivo, ali da se za sada držimo.

On je podsetio da je električna energija 11 puta niža nego na trzistu i najniza u Evropi, kao i gasa ne računajući Rusiju i Azerbejdžan koji su proizvođaci i izvoznici.

– Što se tiče nafte imamo formulu i sporije nam raste cena, iako smo voleli da uzmemo nešto na akcizama, a da gas i struja budu niži – napomenuo je Vučić i dodao da skače struja u Grčkoj, a da će u Bugarskoj za 58 posto biti viša od aprila.

On je dodao da je lako reći da treba smanjiti poreze i akcize, ali da i budžet treba da izdrzi, i da ne raste javni javni dug.

– Ja neću to da radim u ovoj zemlji, neću ni pred izbore, mogli smo da kažemo ukidamo akcizu, a šta posle izbora, da je povećamo duplo. Ne možemo neodgovorno da se ponašamo. Mnogo je briga i muka. Nema odmora od groznih vesti – ocenio je Vučić.

Podeli
Updated: март 16, 2022 — 10:53 am

4 Comments

Add a Comment
  1. poskupela je struja u grckoj zato sto 90 procenata sruje pravi se od mazuta

  2. OVO NE ZASLUZUJE NIKAKAV KOMENTAR !!!

  3. Samo manje kradite i biće budžet mnooogo veći. Tu treba da se prekine odliv novca a ne na vaše vile, kola, putovanja i stranku.

  4. Znači ako ovo potraje kao što hoće sirotinja će se ove zime grejati oko logorskih vatri i prelazimo u ljudozdere..e pa bajo moj izvadicete sve grdne pare koje ste pokrali pootimali procerdali pa ćete zajedno sa nama da osetite malo kako običan čovek živi..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *