Gorivo je već POSKUPELO za 8 dinara, a sada sledi dupli CENOVNI UDAR

Cena sirove nafte na globalnom tržištu u usponu je još od kraja oktobra prošle godine, a neki od glavnih razloga za to su delimičan oporavak privreda, kao i pridržavanje dogovora zemalja članica OPEC-a koje su utvrdile količine nafte koje će proizvoditi u narednom periodu.

Prema računici Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS), ovakvo kretanje na svetskim berzama donelo je srpskim vozačima gorivo koje je od početka novembra do danas skuplje za 6 do 8 dinara po litru, odnosno 5 do 8 procenata. Samo u poslednjih nedelju dana litar je poskupeo za oko dinar, pa tako bezolovni benzin košta oko 140 dinara, a dizel 148 dinara.

Ako se uzme u obzir da na srpskom tržištu sledi i povećanje akciza na gorivo, razumljiva je zabrinutost srpskih vozača koji već prave kalkulacije koliko će ih vožnja koštati u narednom periodu. Imajući u vidu dosadašnje iskustvo, oni računaju da će ih litar benzina u narednih mesec dana koštati bar nekoliko dinara više.

„Šesnaest nedelja zaredom cena sirove nafte ima trend rasta, tako da se barel Brenta, koji se 30. oktobra prošle godine prodavao za 37,46 dolara danas prodaje po ceni od gotovo 65 dolara, što predstavlja povećanje od 72 odsto“, navode iz Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Skok cene sirove nafte je znatno povećao troškove u lancu prerade nafte i distribucije derivata, tako da su prosečne maloprodajne cene sve tri vrste goriva u Srbiji prethodne nedelje povećane za oko jedan dinar po litru.

“Od početka novembra do danas benzin i TNG autogas su poskupeli oko 6 dinara po litru, dok je dizel skuplji za 8 dinara, što predstavlja povećanje od 5 do 8 procenata”, navode iz Udruženja.

Stižu i nove akcize

Takođe, dodaju da je ovo poslednje iskazivanje strukture maloprodajne cene sa starim iznosima akciza, jer se od 15. februara primenjuju novi iznosi usklađeni sa rastom potrošačkih cena u prethodnoj godini.

Budući da akcize ulaze u osnovicu za obračun PDV-a, ukupno povećanje dažbina na benzin iznosiće nešto manje od jednog dinara.

Podsetimo, Udruženje naftnih kompanija Srbije saopštilo je 12. januara da bi akcize na derivate nafte mogle uskoro da budu uvećane za 1,3 odsto, jer su toliko zvanično porasle i cene u 2020. godini.

Podeli
Updated: фебруар 23, 2021 — 7:34 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *