Grabar Kitarović: Vučić me molio, molba nije uslišena

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić „ne da je tražio od nje da ne spominje velikosrpsku agresiju, već je to i molio“. „Kao što vidite molba mu nije uslišena“, rekla je ona u intervjuu za HRT.

Ona je u razgovoru za Dnevnik Hrvatske televizije aludirala na Vučićevu potvrdu 21. avgusta da je od šefice hrvatske države tražio da se ne koristi stalno taj izraz jer to više nema smisla, a Grabar-Kitarović je ocenila da je „u diplomatskim odnosima i diplomatskoj korespondenciji vrlo, vrlo neprimereno i nedopistivo prepričavati sadržaj razgovora u četiri oka“.

„Međutim, kada je Vučić već to učinio onda ću i ja: ne da je tražio od mene da ne spominjem velikosrpsku agresiju već je to i molio, no kako vidite ta molba nije uslišena“, rekla je predsjednica i istaknula da je „velikosrpska agresija, nažalost, zabležena krvavim slovima u hrvatskoj istoriji“.

„Ona je samo još jedan totalitarni režim i treba biti tretiran kao takav. Ona je propala, ona je poražena. Međutim, isto tako, svima onima koji danas prijete Hrvatskoj želim vrlo jasno reći da nikada više ni jedan jedini srpski tenk neće više ući u Vukovar. Neka se niko time ne zavarava“. poručila je predsjednica.

Loading...

Takođe je kazala da Hrvatskoj lekcije svakako neće deliti država koja se nije suočila s sopstvenom istorijom

„Dakle, država koja ne samo da nije priznala velikosrpsku agresiju i zločine te genocid koji su počinjeni u njeno ime već i država koja još i dan danas skriva podatke o nestalim hrvatskim braniteljima i civilima, što je za mene presudno pitanje međudržavnih odnosa. I svakako, Hrvatskoj neće deliti lekcije država koja je rehabilitovala četništvo i srpski fašistički režim iz Drugog svetskog rata“, dodala je Grabar-Kitarović.

Po njezinim rečima, to dokazuje da se to „neko novo proevropsko ruho zaista u potpunosti izlizalo“.

Istaknula je, međutim, da Hrvatska želi stabilne odnose sa Srbijom jer je to pre svega u interesu srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji.

„Moramo biti odgovorni. Neće dopustiti da nasedamo na provokacije, neću dopustiti da nas se uvuče u verbalni rat, ali isto tako žestoko ćemo braniti hrvatske nacionalne interese“, zaključila je Grabar-Kitarović.

Podeli
Updated: 31 августа, 2019 — 6:50 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.