Hakovan ceo IT sistem Novog Sada – Za problem zadužen kadar SNSa Nenad Barac konobar iz Šavnika

Blokirani serveri novosadskih službi, hakeri traže bitkoine da bi otključali vredne baze podataka

Serveri gradskih uprava, ali i nekolicine drugih javnih službi koji su u JKP „Informatika“ hakovani su tokom vikenda i hakeri traže bitkoine da bi otključali sisteme, saznaje 021.

Reč je o napadu hakera, najverovatnije iz inostranstva. Gradske kamere trenutno ne funkcionišu, a zaposlenima u gradskim službama rečeno je da ne mogu da pristupe svojim mejlovima.

Kako nezvanično saznajemo, hakerski napad prijavljen je danas policiji i odeljenju za visokotehnološki kriminal, a hakeri traže velike sume u virtuelnoj valuti kako bi otključali sada već kriptovane i zaključane servere. Na njima se, inače, nalaze i vredne baze podataka.

Loading...

Ovu informaciju građani su mogli da saznaju ako su, recimo, danas pokušali da plate račun na šalterima „Informatike“.

U „Informatici“ poručuju da ne treba da postoji bojazan od zloupotrebe ličnih podataka građana zbog hakerskog napada, zato što se baza podataka čuva na drugoj platformi.

Podsetimo, direktor Informatike je Nenad Barac, kadar SNS poznatiji u Novom Sadu po teškim alkoholisanim stanjima, i teškim saobraćajnim nesrećama.

Ostao je upamćen slučaj kada je mrtav pijan sa 2,12 promila izazvao saobraćajnu nesreću, u kojoj je umalo ubio dvoje ljudi u Novom Sadu. Gurao ih sto metara. To mu, međutim, nije bilo dovoljno, pa se sve vreme posle udesa ponašao bahato i vređao policajce, pozivajući se na pripadnost partiji i imunitet

Izvor: Novosadske vesti

Podeli
Updated: 3 марта, 2020 — 6:04 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.