HILJADE LJUDI BLOKIRALO BEOGRAD: Opkolili VUČIĆA I NE PUŠTAJU GA KUĆI (VIDEO)

Ispred Predsedništva Srbije počeo je protest povodom predloga Zakona o referendumu i inicijativi, kao i Zakona o eksproprijaciji, ali i protiv dolaska kompanije Rio Tinto i uništavanja Makiša. Ukoliko donesu ova dva zakona, pozvaćemo građane na blokadu upozorenja – blokiraćemo na sat vremena autoputeve u Srbiji, ukoliko predsednik Republike bude potpisao te zakone, blokiraćemo autoputeve, blokiraćemo celu Srbiju, tražićemo da Srbija stane, rekao je na skupu Savo Manojlović iz inicijative Kreni-promeni.

 On je rekao da ovo neće biti prazno obećanje, jer ne govore ovo da bi se pojavljivali, naglašavajući – „mi nismo političari, ne interesuju nas izbori“. Neke će možda uhapsiti, ali nikada nas neće sve zaustaviti, poručio je.

Ulica kralja Milana je zatvorena.

Sava Manojlović iz inicijative Kreni-promeni kaže da su došli da pokažu snagu građana.

Obraćajući se okupljenima rekao je da Srbija nije kolonija niti afričko pleme, i da će sve koji budu podržavali Rio Tinto smatrati saradnikom okupatora. „Ne interesuju nas interesi bilo čijih kompanija, ne interesuju nas američki interesi, ruski, kineski, interesi EU. Ovde će se prvo voditi računa o interesima Republike Srbije i svih njenih građana“, naveo je.

Uzmite ključeve, ti ključevi su simbol naših domova, možda držite ključeve roditeljskog doma, možda kuća vaših baka i deka, novim zakonom o eksproprijaciji, moći će da oduzimaju ljudima domove, rekao je Manojlović, dok su svi zveckali ključevima, zviždali i negodovali.

„Zakon o eksproprijaciji i zakonon o referendumu i inicijativi pisani su za Rio Tinto. Prvi na udaru naći će se stanovnici Jadra, ali ono što se tamo bude dešavalo, desiće se bilo kom stanovniku Srbije… Ukoliko se nalazite na interesnoj strani kompanija, oduzimaće dedovinu“, rekao je, a od okupljenih se čulo „ne damo Srbiju“.

On je rekao da su danas na pravoj strani i da rade sve i zbog predaka ali i zbog budućih generacija.

Poljoprivrednik: Ne želim da ostanem bez njive i kuće

Dragan Kljajić, poljoprivrednik poručio je okupljenima da ne želi da ostane jednog jutra, bez svoje njive i bez svoje kuće da se jedno jutro probudi i da umesto njegove njive tu bude jalovina ili stovarište otpada. Želim da obrađujem zemlju i hranim ovaj narod, poručio je on „Prethodnih godina, vlast ove zemlje, Aleksandar Vučić, prodali su i razdelili državnu zemlju ali nije dosta. Sada žele da i privatnu imovinu da uzmu od seljaka“, kaže poljoprivrednik.

„Ne želim da radim u Liglongu i Rio Tintu, želim da obrađujem svoju zemlju. Neću da buduem rob u sopstvenoj zemlji već ponosni sprski seljak u svojoj zemlji“, kaže.

Podeli
Updated: новембар 24, 2021 — 7:31 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *