HIT! Nemcima rečeno da smanje tuširanje toplom vodom kako bi udarili na Putina

Nemcima je savjetovano da dvaput razmisle o tuširanju pod vrućim tušem ako vlasti odluče da uvedu embargo na ruski prirodni gas usred vojne operacije Moskve u Ukrajini.

” Moraćete da se zapitate da li je zaista potrebno da se tuširate toplom vodom sedam dana u nedelji – sa grejanjem na gas “, rekao je u intervjuu za n-tv šef Savezne agencije za mreže Nemačke Klaus Miler.

On je dao sličnu izjavu koju je ranije iznela evropska komesarka za konkurenciju Margrethe Vestager, koja je savetovala stanovnike EU da „ kontrolišu svoje tuširanje i tuširanje svoje dece, jer kada isklučite toplu vodu, recite: ‘evo ti sad, Putine.’ ”

Prema Muelleru, ako Nemačka prekine uvoz iz Rusije, zalihe gasa u zemlji će trajati do kraja leta ili najkasnije do početka jeseni.

“ Ali tada će skladišta biti prazna. I ne bismo voleli da imamo takvu situaciju pre zime”, rekao je zvaničnik.

Usred sve većeg pritiska na EU da doda ruske izvoznike energije na svoju već zastrašujuću listu sankcija vezanih za Ukrajinu, Nemačka je prošlog meseca pokrenula hitni plan za upravljanje snabdevanja gasom koji bi mogao da rezultira racionalizacijom energije i davanjem prioriteta domaćinstvima i kritičnoj infrastrukturi, kao što su bolnice, farmaceutske kompanije i prehbrambena industrija. U intervjuu za Die Zeit ranije ove sedmice, Mueller je takođe upozorio građane da ovaj plan ne uzimaju zdravo za gotovo i da mogu već počnu da smanjuju luksuz u svom domaćinstvu.

EU je prošle nedelje odobrila novi paket sankcija Rusiji, uključujući zabranu uvoza uglja počevši od avgusta. Nemačka je pojačala napore za smanjenje ruskih isporuka, ali Berlin kaže da bi to moglo potrajati do leta 2024. da u potpunosti prekine svoje oslanjanje na rusku energiju. Ruska nafta sada čini 25% nemačkog uvoza, u odnosu na 35% početkom februara. Uvoz gasa je takođe smanjen na 40% sa prethodnih 55%. Ruski uvoz kamenog uglja je prepolovljen, na 25%.

Pozivi da se prekine oslanjanje Evrope na rusku energiju porasli su nakon što je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara. Rusija kaže da je cilj operacije demilitarizacija i „ denacifikacija “ susedne države, ali mnoge zapadne zemlje smatraju taj potez ničim izazvanom agresijom.

Kao rezultat toga, SAD, Velika Britanija, većina EU i niz drugih zemalja udarile su Moskvu ekonomskim zabranama i ograničenjima kako bi izvršile pritisak na Rusiju da prekine operaciju. Međutim, sankcije do sada nisu zabranile uvoz energije iz Rusije, budući da se mnoge nacije u velikoj meri oslanjaju na rusku naftu i gas.

Podeli
Updated: април 16, 2022 — 7:42 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *