Hrvati traže podizanje optužnice protiv Aleksandra Vučića

Potpredsednik „Mosta“ Nikola Grmoja predložio je da Hrvatska podigne optužnicu protiv predsednika Srbije, kao odgovor na postupak koji je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo protiv četiri visoka hrvatska oficira koji su naredili napade na srpske izbeglice na Petrovačkoj cesti.

Nedavno je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo optužnice protiv četiri visoka hrvatska oficira, koji su naredili napade na srpske izbeglice na Petrovačkoj cesti.

Ovo bi bila prva optužnica u Srbiji za hrvatsku akciju „Oluja“.

Optužnica je podignuta protiv pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikca iz Ptuja, Ždenka Radulja iz Osijeka, Željka Jelenića iz Pule i Danijela Borovića iz Varaždina zbog opravdane sumnje da su izvršili krivično delo ratni zločini protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

U avionskom raketiranju je, za sada, identifikovano 13 ubijenih osoba od kojih šestoro dece, kao i 24 ranjenih.

Kako je objavljeno, Tužilaštvo Srbije je predložilo da se optuženima sudi u odsustvu, kao i da prema optužnici protok vremena daje dovoljno razloga za sumnju da će Hrvatska ili BiH pokrenuti krivične postupke protiv odgovornih za krivično delo.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije u međuvremenu je saopštilo da optužnica zbog ratnog zločina u hrvatskoj akciji „Oluja“ nije postala pravnosnažna i da krivični postupak u ovoj fazi nije javan.

Kao odgovor, iz Zagreba stiže predlog da se podigne optužnica protiv srpskog predsednika. U tekstu hrvatskog „Jutarnjeg lista“ navode se reči potpredsednika „Mosta“ Nikole Grmoje, koji je predložio da se podigne optužnica protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Vreme je da se konačno počnemo ponašati kao suverena država i blokiramo pregovore Srbije za ulazak u EU“, rekao je Grmoja i dodao:

„Jedini adekvatan odgovor na ove skandalozne postupke Srbije bilo bi podizanje optužnice protiv Vučića, jer je u okupiranoj Glini poticao na pobunu i agresiju protiv Hrvatske i zazivao granice Velike Srbije“, rekao je on.

Podeli
Updated: мај 23, 2022 — 2:35 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *