INCIDENT NA PROTESTU “1 od 5 miliona”: Batinaši pretukli studenta! (VIDEO)

Foto: screanshot: N1 info

Tokom protesta “1 od 5 miliona” u Beogradu desio se incident, kada je tročlana delegacija pokušala da ukloni ogradu ispred Predsedništva Srbije kako bi ostavila spisak zahteva.

Tada je došlo do guranja s mnogobrojnim obezbeđenjem u civilu, koje je sprečavalo uklanjanje ograde, a jedan od organizatora protesta završio je u Urgentnom centru.

Jedan od organizatora protesta Srđan Marković rekao je da je sa obezbeđenjem postojao dogovor da se delegaciji protesta dozvoli da ostavi spisak zahteva za fer izbore. Međutim, pošto im je to onemogućeno, učesnici protesta probali su da uklone ogradu koja okružuje zgradu Predsedništva.

Loading...

Tada je utrčalo brojno obezbeđenje u civilu i došlo je do međusobnog guranja. Marković je u jednom trenutku uspeo da preskoči ogradu i sa spiskom zahteva u rukama probao da dotrči do ulaza u zgradu, ali ga je više pripadnika obezbeđenja uhvatilo i uz primenu fizičke sile on je vraćen sa druge strane ograde.

Delegaciji protesta je ubrzo posle toga dozvoljeno da dođe do zgrade Predsedništva i tu ostavi spisak zahteva. Pre incidenta ispred zgrade Predsedništva, aktivisti pokreta “1 od 5 miliona” podelili su demonstrantima toalet papir koji je zatim bačen na zgradu Predsedništva.

“Ovako ćemo obrisati sve tvoje laži i manipualcije Vučiću. Umesto da budeš predsednik svih građana ti ih deliš”, rekao je jedan od organizatora protesta Srđan Marković.

Na kraju protesta on je zahvalio svim učesnicima na hrabrosti i pozvao građane bez obzira da li su leva ili desna politička opcija da se zajedno izbore. “Nećemo bežati, idemo do kraja”, poručio je Marković ponovivši da 1. septembra sledi bojkot izbora ako se ne ispune uslovi za fer izbore.

Organizatori protesta “1 od 5 miliona” saopštili su da je Srđan Marković završio u Urgentnom centru, posle obilnog povraćanja i nesvestice kao posledice zadobijenih udaraca.

“Organizatori protesta ‘1 od 5miliona’ su pregovarali sa nadležnim organima pred sam protest večeras, 10. avgusta kako bi omogućili tročlanoj delegaciji studenata da na stepenice Predsedništva ostave dokument na kome se nalaze 42. tačke Stručnog tima protesta ‘1 od 5 miliona’, koje predstavljaju crvenu liniju bez čije implementacije do 1. septembra neće biti izbora. Pred sam dolazak delegacije koju su činili napadnuti student Srđan Marković, studentkinja Valentina Reković i fotograf, obezbeđenje je zabranilo prilazak zgradi nasuprot prethodno dogovorenom”, navode organizatori protesta u saopštenju.

Ističe se da je studentima zabranjen ulazak, bez obzira na ranije dogovorene i uredno prijavljene akcije, i da stoga konflikt koji je nastao nije bio prouzrokovan nikakvim delovanjem studenata organizatora, već kako se navodi, “neefikasnim i bahatim ponašanjem predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i obezbeđenja zgrade Predsedništva”.

Organizatori tvrde i da su pripadnici Kobri, specijalne jedinice vojske Srbije, prekršili okvir svojih zakonskih ovlašćenja koji nalaže da im je dozvoljena upotreba sile samo unutar zgrade Predsedništva.

Izvor: Nezavisni

Podeli
Updated: 11 августа, 2019 — 11:28 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.