Isplivao iskaz Sente: BIA i VOA su povezani sa drogom! Truju omladinu!

Šef beogradskog centra BIA tražio je da se sa Jovanjicom ne ide u javnost, jedan od pripadnika VOA tvrdio da će namestiti da veštačenje biljaka pokaže da se ne radi o opojnoj drogi, a Predrag Koluvija pokušavao da fascinira kontaktima koje ima u telefonskom imeniku. Sve ovo izjavio je pred Tužilaštvom za organizovani kriminal načelnik Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije Slobodan Milenković. Taj iskaz je, na osnovu zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, objavio BIRN.

Četiri dana posle upada policije u Jovanjicu, načelniku Milenkoviću zvoni telefon. Sastanak mu je, kolegijalnim tonom, zakazan u blizini Partizanovog stadiona. U automobilu ga čeka vojni obaveštajac, namešta rolku, verovatno je ozvučen.

Saša Vujisić (pripadnik VOA): „Druže, šta ćemo?“

Milenković: Šta šta ćemo? „Mi radimo po zakonu, vi radite svoje“.

Saša Vujisić: „Ne znaš u šta si upao, vi ste za ove gradske šeme“.

Milenković: „Mi smo za gradske šeme, ali ovde je nađeno preko pet tona droge“.

Saša Vujisić: „Ne znaš u šta si upao, ovo je zajednički projekat VOA i BIA“.

Milenković: „Biljke su već uzorkovane“.

Saša Vujisić: „Zatvoriću to preko BIA u Specijali, da to veštačenje pokaže da ne bude opojna droga“.

Ovo je deo do sada neobjavljenog iskaza koji je Milenković dao u Tužilaštvu tokom istrage u martu 2020. Transkript tog svedočenja, kako navodi BIRN, ima 22 strane, ali je tek jedan deo prenet u optužnici u predmetu „Jovanjica 1“. Milenković je ispričao da je prilikom pretresa na imanju Jovanjica zatekao policajca Milana Kendiju i Aleksandra Tošića, pripadnika BIA.

„Prilikom dolaska na objekat, mene je sačekao pripadnik BIA Aleksandar Tošić… čovek mi je rekao da je njega poslao šef Beogradskog centra BIA Mirko Škero, jer su oni imali profesionalnu i poslovnu saradnju sa Predragom Koluvijom i imanjem Jovanjica, gde sam ja pitao, malo mi je bilo čudno – ‘Kolega, vi znate da ovde ima preko šest tona droge’, on kao – ‘Dobro, moja je dužnost samo to da vas obavestim i da vas zamolim da to sutra ne izađe u javnost’.

A prilikom zaustavljanja na autoputu tog 13. novembra 2019, Koluvija je u svoju odbranu vadio telefone, priča Milenković. Tužilac ga, navodi BIRN, nije pitao čije poruke i kontakte mu je Koluvija pokazao.

„Sad sami telefoni koji su nađeni kod Koluvije, oni nisu otvarani, on ih je sam otvarao… verovatno je hteo da tu, ne znam, da me flešira sa nekim svojim kontaktima, što meni apsolutno ništa ne znači. Mi smo došli na imanje, mislim tu je šest tona droge, da li se zoveš Predrag Koluvija ili se zoveš nekako drugačije, nama je to isto. Mi smo za njega znali da je već prodavac opojne droge, ali znači on je tu imao kojekakve kontakte pokazivao, hteo da impresionira“, ispričao je Milenković.

Tužilaštvo za sada nije dalo objašnjenje zašto su iz dve optužnice u predmetu Jovanjica izuzeti delovi iskaza Milenkovića.

„Meni ovo otkriće BIRN-a jasno ukazuje da ova država i dalje nije spremna da se suoči sa kriminogenim strukturama unutar bezbednosnih struktura i činjenicom da je celokupan slučaj Jovanjica obojen tim strukturama“, kaže Ivan Milićević, novinar.

A BIRN zaključuje da transkript Milenkovićevog iskaza potvrđuje sve ranije glasine o učešću pojedinih najviših funkcionera službi bezbednosti u slučaju Jovanjica, a koji se, nisu našli ni na jednoj od dve optužnice podignute vezi sa ovim predmetom, niti su ispitani kao svedoci.

Podeli
Updated: октобар 22, 2022 — 2:20 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *