ISTINOMER – Titula „Laž godine“ za Vučićevu izjavu o platama medicinskih sestara

Titulu „Laž godine“ u 2019. godini „ponela je laž predsednika Srbije Aleksandra Vučića koja glasi ‘Danas plata medicinske sestre iznosi 54.774 dinara sa višom školom, 50.446 dinara sa nižom školom’“, koju je dao u Jutarnjem programu TV Prva, 21. februara 2019. godine, saopštio je danas Istinomer.

Kako je saopšteno, „uvidom u platne liste koje je Gradski sindikat zdravstva i socijalne zaštite ‘Nezavisnost’ dostavio redakciji Istinomera, utvrdjeno je da je Vučić izneo netačne informacije“.

Srebrnu medalju za „Laž godine“ osvojila je izjava narodnog poslanika i člana predsedništva SNS Vladimira Đukanovića da „za vreme Đilasa Studio B nijednom nije pozvao nikoga iz SNS“, dok je bronzanu medalju zaslužila izjava šefa poslaničke grupe SNS Aleksandra Martinovića „da se najmanje 35 istih imena našlo na spisku podrške potpisima“.

Tokom 2019. godine tim Istinomera je u kategoriji „Istinitosti“ ocenio ukupno 73 izjave javnih funkcionera, od čega je 40 izjava ocenjeno „neistinom“, dok su ocenu „kratke noge“ ponele 23 izjave.

Loading...

Najčešće teme koje su bile aktuelne u izjavama političkih zvaničnika odnosile su se na ekonomske procene, opoziciju i proteste protiv vlasti koji se održavaju svake subote u Beogradu, a akteri čije su izjave najčešće bile proveravane u 2019. godini su predsednik države Aleksandar Vučić, ministarka gradjevinarstva Zorana Mihajlović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ali i premijerka Ana Brnabić.

Iz Istinomera navode da je „u protekloj godini zabeležena i jedna istina, naime da je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izneo tačan podatak o broju stranih i domaćih turista u 2018. godini“.

Podeli
Updated: 28 децембра, 2019 — 11:19 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.