Izgradnja Nacionalnog stadiona umesto 250 koštaće 900 miliona evra

Glavni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk izjavio je za N1 da će troškovi izgradnje Nacionalnog stadiona u Surčinu od prvobitno planiranih 250 miliona evra skočiti na – 900 miliona.

„Utvrdili smo da postoje nekoliko stavki koje su u vezi sa Nacionalnim stadionom u Surčinu. Predsednik nam je tvrdio da će koštati 250 miliona evra. Elem, u jednoj stavci u budžetu se daje saglasnost da država odobri zaduženje od 350 miliona evra. A onda, na drugom mestu, daje se odobrenje državi da se zaduži za još jedan kredit, za infrastrukturu oko stadiona, od 190 miliona evra. To je 540 miliona evra“, kaže on i dodaje da tu nije kraj zaduživanjima.

„Ako uzmete ta dva kredita, u budžetu za narednu godinu imate još 195 miliona za stadion, a u budžetu za 2024. godinu još 165 miliona. To je 900 miliona evra, ljudi“, istakao je Ćulibrk.

Na pitanje odakle nam toliki novac, odgovara da je njegova pretpostavka da ćemo pozajmiti.

Govoreći o raspravi u Skupštini Srbije ukazao da se oštrom retorikom poslanika pokušava skretanje pažnje sa načina na koji se troši novac iz budžeta.

„Pričamo o tome da će minus u državnoj kasi biti 2,4 milijarde evra. Ali, istog dana kada je počela rasprava u Skupštini Srbije, Ministarstvo finansija je objavilo poslednje zvanične podatke, zato i ja insistiram na tim ‘glupim podacima’, jer samo to nam daje osnovu da vidimo kuda stvari idu i kako stvari stoje. A tog dana Srbija je imala suficit u budžetu. Na kraju septembra smo imali višak, a do kraja godine ćemo napraviti manjak od 2,,4 milijarde evra“, istakao je Ćulibrk.

Zapitao je javno kako se to dogodilo i šta je na to uticalo?

Upozorava da u poslednjem kvartalu ove godine možemo imati pad proizvodnje, kao i u prvom kvartalu sledeće godine, tako da postoji opasnost da uđeno u recesiju.

„I mi sada pričamo kako je Srbija šampion? Nije! Kako će biti šampion“, zapitao je Ćulibrk.

Podeli
Updated: децембар 25, 2022 — 8:47 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *