IZMENA ZAKONA: Za nenošenje maske moguća i ZATVORSKA KAZNA

Izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Zakona o prekršajima kojima će se efikasnije i strože kažnjavati svako nepridržavanje protivepidemioloških mera naći će se u Skupštini Srbije najkasnije za dve nedelje.

Na taj način napraviće se pravni okvir koji će omogućiti redovnim policajcima da kažnjavaju nenošenje maske na mestu prekršaja, komunalnim milicajcima i inspektorima daće uz to i ovlašćenja sanitarnih inspektora, a naplata kazni zbog, recimo, nenošenja maske izricaće se odmah, kao što to funkcioniše kod na primer nepropisnog parkiranja, prenosi „Blic“

To znači da će ubuduće moći da sankcionišu svako nepridržavanje protivepidemioloških mera od nepoštovanja fizičke distance preko nenošenja zaštitne opreme do nedostatka dezinfekcionih sredstava i sličnog u kafićima, restoranima, klubovima…

Tako će se konačno stvoriti mogućnost da se rigorozno sprovode mere Kriznog štaba jer sve do sada je ličilo na „začarani krug“ u kome su te odluke, primera radi, u Beogradu mogli u potpunosti da primene samo četiri republička sanitarna inspektora.

A samo republički sanitarni inspektori prema postojećim propisima imaju ovlašćenja da kažnjavaju svako nepridržavanje protivepidemioloških mera, a to podrazumeva i zatvaranje noćnih klubova kao legla zaraze.

Izmenama oba zakona mandatnu kaznu od 5.000 dinara za nenošenje maske moći će da izriču i redovni policajci i to na mestu prekršaja. Dakle, onaj koga policajac zatekne bez maske u zatvorenom prostoru i napiše mu kaznu, imaće mogućnost da odmah ili u roku od osam dana plati upola manje (2.500 dinara) ili podnese zahtev za sudsko odlučivanje u tom roku.

Zakonom su već predviđene više kazne za pravna i odgovorna lica koja ne obezbede uslove u svom objektu, poput razmaka između stolova u ugostiteljskim objektima, nepostojanja korona redara i one se takođe ne menjaju.

U Zakonu će takođe biti preciziran pojam kućnog karantina.

Kazne mogu biti i zatvorske

Ako osoba ne plati kaznu u roku od osam dana ili ne podnese zahtev za sudsko odlučivanje u sud stiže konačan nalog na izvršenje. Takav nalog izvršava se tako što se kažnjenom obustavi deo zarade preko poslodavca, blokira račun do naplate kazne ili se izrečena novčana kazna menja za rad u javnom interesu (osam sati rada u javnom interesu za 1.000 dinara) ili kaznu zatvora po principu jedan dan zatvora jednak kazni od 1.000 dinara.

Izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti još šira ovlašćenja dobiće komunalni milicajci i komunalni inspektori. Ubuduće će imati praktično ista ovlašćenja koja trenutno imaju republički sanitarni inspektori.

Do sada su komunalni milicajci i komunalni inspektori mogli da pišu kazne samo zbog nepoštovanja radnog vremena i to na osnovu Zakona o ugostiteljstvu. A sada će moći da kažnjavaju pravna lica i zbog kršenja protivepidemioloških mera što znači da će zbog toga moći i da, u krajnjem, zatvaraju kafiće, restorane, klubove…

Kazne za nepoštovanje protivepidemioloških mera

50.000 – 150.000 dinara za fizičko lice

50.000 – 500.000 dinara za pravno lice

50.000 -150.000 dinara za ovlašćeno lice u pravnom licu

50.000 -150.000 dinara za preduzetnike

5.000 dinara je kazna za nenošenje maske odnosno 2.500 dinara u roku od osam dana

Podeli
Updated: октобар 30, 2020 — 9:21 pm

2 Comments

Add a Comment
  1. dali mogu odma u roku od osasm dana da idem u zatvor dva i po dana

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *