IZVRŠITELJ ZA SAMO DVE GODINE PRIJAVIO PROFIT 1,2 MILIONA EVRA!

Niški izvršitelj Miljan Trajković obogatio se preko noći od uterivanja dugova! On je za samo dve godine, prema APR-u, prijavio profit od 141.445.000 dinara, što je skoro 1,2 miliona evra

Trajković je u 2016. godini prijavio neto dobit od 89.148.000 dinara, a godinu dana kasnije bio je nešto manje uspešan, pa je zaradio 52.297.000 dinara. Toliki novac u Srbiji ne zarađuju ni uspešni biznismeni, sportisti i estradne zvezde!

Zanimljivo je da je Trajković za te dve godine prijavio ukupan prihod od 300,9 miliona dinara, od čega 298 miliona otpada na „prihode od prodaje proizvoda i usluga“, a samo 2,9 miliona na izvršiteljske nagrade. U prevodu, to bi moglo da znači da se Trajković obogatio od prodaje tuđih nekretnina na licitaciji, kao u slučaju Venka Panajotova, čiju je kuću prodao zbog duga za struju od 300.000 dinara. O ovom slučaju Informer je pisao na istom ovom mestu u vikend broju od 17. novembra.

Loading...

Kako kaže Dejan Gavrilović iz udruženja „Efektiva“, potpuno je neverovatno da je jedan izvršitelj toliko zaradio za samo dve godine.

– Postavlja se pitanje zašto su te tarife, nagrade i provizije toliko visoke. To nije neki niti preterano težak niti zahtevan posao, ne verujem da to treba sve toliko da košta. Da li je to zato što neko mora da se obogati za godinu ili dve, kao što je slučaj sa ovim Nišlijom? Prosto, to su ljudi preduzetnici na koje su preneta javna ovlašćenja i oni to koriste kako bi zgrnuli milione. Ovaj novac koji pominjete, 1,2 miliona evra, to je njegova čista oporezovana neto zarada – navodi Gavrilović i dodaje da od celog procesa izvršenja korist imaju samo izvršitelji:

– Ni poverilac nekad ne uspe da naplati sve od dužnika, a dužnici propadaju, ostaju bez kuća i stanova. Samo se izvršitelji bogate. Ovaj posao je očigledno kao kockarnica, jer kuća uvek dobija!

Trajković: Verovatno ste u pravu

Miljan Trajković nije želeo da govori koliko zaista zarađuje, sa obrazloženjem „da javni izvršitelj nema obavezu da te podatke dostavi novinaru“. Na naše pitanje da li su tačni podaci koji se tiču njegovog poslovanja objavljeni na sajtu APR, Trajković je kazao „da su verovatno tačni“. On je negirao da najveći deo njegovih prihoda dolazi od prodaje nekretnina.

– Izveštaj o svom poslovanju i prihodima i rashodima kancelarije izvršitelj dostavlja nadležnim organima, Poreskoj upravi, Ministarstvu pravde i Komori izvršitelja. Prihodi koje izvršitelj ostvaruje ne predstavljaju njegovu zaradu jer se iz njih pokrivaju troškovi poslovanja, zarada zaposlenih, porezi i doprinosi i materijalni troškovi. Izvršitelj ostvaruje naknadu za uspešnost koja je propisana javnoizvršiteljskom tarifom koju donosi ministar pravde, u skladu sa kojom se u svakom predmetu obračunava naknada troškova i visina naknade za rad javnog izvršitelja – objasnio je Trajković. D. K.

Podeli
Updated: 23 новембра, 2019 — 5:53 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.