JASAN SIGNAL: Kremlj šalje svog čoveka u Srbiju, Rusi nam poslali jasan ODGOVOR na sporazum u Vašintonu

Dugo se spekulisalo da li su odnosi Srbije i Rusije narušeni nakon potpisivanja sporazuma u Vašingtonu.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji 28. i 29. oktobra, tokom koje će se sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i srpskim državnim vrhom. 

Kako se tumači u diplomatskim i političkim krugovima, poseta ruskog šefa diplomatije jasan je odgovor Kremlja da odnosi Srbije i Rusije nisu narušeni nakon potpisivanja sporazuma u Vašingtonu, kako spekulišu pojedini domaći i mediji sa Zapada.

U javnosti su se pojavile interpretacije da je ruski predsednik Vladimir Putin zbog dogovora u Beloj kući o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, navodno otkazao posetu Srbiji. Te tvrdnje ne stoje, jer poseta nikada nije ni zvanično zakazana.

Da nema nikakvih „šumova na vezama“ između Beograda i Moskve odlučno su poručili i predsednik Vučić i ruski ambasador u našoj zemlji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Vučić je rekao da Putin jedva čeka da dođe u Srbiju i raduje se tome, ali da „sa 15.000 obolelih od korone i 300 mrtvih dnevno nije trenutak, niti je video, kaže, da je u bilo koju zemlju otišao u poslednje vreme“.

Vučić je dodao da, osim situacije izazvane pandemijom virusa korona, dvadesetak dana kasni završetak radova na postavljanju centralnog poda na Hramu Svetog Save. Načelna ideja je bila da Putin, između ostalog, prisustvuje i završetku radova na Hramu, u čijoj obnovi je značajno učestvovala i Rusija.

Srbija je bila prva strana zemlja koju je Sergej Lavrov posetio nakon proglašenja pandemije virusa korona. On je bio u Beogradu 18. juna, kada je poručio da će Rusija nastaviti da štiti interese Srbije u međunarodnim organizacijama.

Podeli
Updated: октобар 18, 2020 — 10:34 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *